Cum se manifesta parvoviroza. Boala are o perioada de incubare de 5 - 14 zile. Dupa aceasta perioada, cainele va incepe sa prezinte simptomele specifice. Dintre acestea, cele mai comune sunt: voma, diaree, scaune cu sange, stare letargica, febra.
Cai de transmitere a parvovirozei:
- ereditare - in acest caz, boala este transmisa de la mama, inca din uter si se manifesta la nivel cardiac.
- in cazul transmiterii ereditare, virusul afecteaza muschiul inimii, iar imunitatea animalelor tinere nu este suficient de puternica pentru a lupta, iar moartea este iminenta. Din fericire, acest tip de parvoviroza este mai rar.
- contagiune - parvoviroza intestinala este transmisa prin contact oral cu virusul. Acesta se imprastie, in special, prin fecale sau prin atingerea pamantului infectat. Daca un pui nevaccinat este adus intr-un mediu infectat, virusul se va transmite rapid.
- in prima faza, catelul contracteaza virusul care ajunge in tesutul limfoid, localizat in gatul animalului.
- virusul se raspandeste, apoi, in sange, distrugand celulele albe.
Citeste si: Cum se trateaza diareea canina
- la final, acesta ajunge intestinul subtire, unde afecteaza puternic tesutul si mucoasa intestinala. Acest lucru produce leziuni care duc la trecerea in sange a bacteriilor din intestin, producand septicemie. Totodata, din cauza faptului ca procesele normale de absorbtie intestinala nu se mai produc, se instaleaza deshidratarea severa.
Diagnosticarea parvovirozei
- prin examen fizic, teste de diagnostic rapid, teste biochimice si ecografie abdominala.
- analizele de sange indica, in caz imbolnavirii, un nivel scazut al celulelor albe si dezechilibre la nivelul enzimelor ficatului si un numar scazut de leucocite. ELISA este testul rapid ce se foloseste in acest caz.
Tratament
- boala este, de fapt, o infectie virala si din nefericire nu exista un antidot real pentru ea
- in schimb, tratamentul se aplica pentru vindecarea simptomelor si prevenirea infectiilor bacteriene. Antibioticele si antihelminticele sunt administrate in lupta cu infectia si parazitii.