Fa-i catelului un program de mancat regulat, pentru a putea sa+ti dai seama cand va avea nevoie sa iasa afara. Recompenseaza-l de fiecare data cand se comporta exemplar. Inainte sa iti dai seama, catelul tau va alerga spre usa si va da din coada pentru a te anunta, in loc sa faca in casa. Iata cum poti sa iti dresezi animalul de companie sa faca la olita in apartament.
Partea I. Rutina de iesit
1. Scoate-ti catelul afara frecvent. Un catel tanar (8 saptamani) are nevoie sa iasa afara la fiecare 20 de minute, daca vrei sa+l obisnuiesti sa faca afara. Cateii mai mari au, de asemenea, nevoie sa se usureze frecvent, deoarece nu isi pot controla vezica mai mult de o ora sau doua. Pentru a evita accidentele, scoate-ti catelul afara o data pe ora, in asa fel incat acesta sa invete sa asocieze iesitul afara cu dusul la toaleta. Odata ce iti cunosti catelul, o sa observi semnele care iti arata ca are nevoie sa se usureze. Scoate-l afara, imediat.
Cand iti dresezi catelul, e foarte important sa fii disponibil in majoritatea timpului. Daca il lasi singur in apartament toata ziua, sa nu te mire accidentele.... Daca nu poti sta acasa toata ziua, roaga un prieten/ruda sa se ocupe de el.
2. Hraneste-ti catelul la aceleasi ore zilnic. Acest lucru ajuta la formarea unei rutine, atat pentru tine, cat si pentru animal. Tine cont de rasa si de nevoile catelului tau si hraneste-l de cateva ori pe zi. Scoate-l afara dupa fiecare masa si de fiecare data cand bea multa apa.
3. Selecteaza un loc special unde catelul tau sa se poata usura. Ducandu-l in fiecare zi in acelasi loc, isi va aminti ce trebuie sa faca. Daca locuiesti in apartament, e posibil sa iti fie greu sa ajungi in cel mai apropiat parc. In schimb, poti alege o portiune de iarba din apropierea casei, unde sa ajungi suficient de rapid pentru a evita un accident.
Nu lasa niciodata fecalele canine pe spatiul public! Dupa ce patrupedul si-a facut nevoile, aduna reziduurile intr-o punga de plastic, pe care o vei arunca intr-un cos de gunoi.
Urina cateilor nu este sanatoasa pentru flori, asa ca evita locurile publice amenajate sau cele care au pancarte de interdictie pentru caini.
4. Foloseste o comanda pentru a-ti ajuta catelul sa asocieze locul cu usurarea. Spune ceva de genul aici, la olita sau doar olita cand il duci in locul unde se va usura. Foloseste limbajul pentru a imbunatati asocierea procesului cu locul.
5. Rasplateste catelul cand isi face nevoile afara. Cea mai buna modalitate de a dresa un catel este introducerea gustarilor cand se comporta exemplar si eliminarea lor cand nu o face. Cand catelul se usureaza afara, lauda-l si ofera-i o gustare. Alinta-l pe un ton dulce si arata-i afectiune. Acest comportament este foarte important in primele luni, cand inca invata sa se comporte corect.
Partea a 2-a. Rutina de interior
1. Aloca-i catelului o anumita zona in apartament. Poti sa ii limitezi accesul intr-o singura camera cu ajutorul unui tarc pentru catei. Acest pas este necesar in primele luni, deoarece tinandu-l intr-un singur loc, il poti supraveghea mai bine. Daca dispune de prea multa libertate, o sa isi faca nevoile inainte sa il poti scoate afara. Catelul este pregatit sa petreaca timp si in restul apartamentului dupa ce invata sa arate ca trebuie dus afara.
2. Ia in considerare amenajarea unui loc pentru nevoi in apartament. Daca apartamentul tau este la etaj, e greu sa scoti cainele la timp. Daca ai un catel mic, care nu face deranj prea mare, poti sa il dresezi sa faca pe pampersi dpentru caini. Imprejmuieste o portiune a apartamentului cu ziare sau pampersi speciali pe care ii poti cumpara de la pet shop. Foloseste aceeasi modalitate de dresaj si pentru interior, ducandu-l de fiecare data cand are nevoie sa se usureze la locul special amenajat. Rasplateste-l dupa ce isi face nevoile unde trebuie. Poti folosi o cutie cu gazon pentru nevoile catelului tau. Umple un recipient de mica adancime cu gazon sau nisip si pune-l deasupra unor ziare. Cand cureti dupa ce catelul si-a facut nevoile in alt loc, pune carpele sau servetelele cu care ai sters in locul amenajat pentru nevoi, pentru a ajuta catelul sa asocieze mirosul urinei cu locul pentru usurat.
3. Tine-ti catelul intr-o cusca noaptea sau cand esti plecat. Cateilor chiar le place sa stea in custi mici si confortabile, deoarece le ofera sentimentul de siguranta. Din acest motiv, nu ar trebui sa folosesti niciodata cusca pentru a-l pedepsi. De asemenea, du-ti catelul afara sa isi faca nevoile inainte sa il bagi in cusca, deoarece nu ii place sa isi murdareasca locul in care traieste. Daca iti auzi catelul latrand in cusca, du-l afara pentru a se usura si adu-l la loc. Nu uita sa il rasplatesti!
4. Curata mizeria imediat. Daca se usureaza accidental in cusca sau in alt loc din apartament, asigura-te ca vei curata imediat. Daca o zona miroase a urina, catelul se va mai usura instinctiv in acel loc, din nou.
5. Nu iti certa catelul cand se usureaza unde nu trebuie. Cateii nu raspund prea bine la reactiile negative. Doar se sperie. Daca patrupedul tau si-a facut nevoile in apartament, ia-l si du-l imediat la locul special amenajat. Cand isi termina nevoile, recompenseaza-l. Niciodata nu tipa si nu iti lovi catelul cand isi face nevoile unde nu trebuie. O sa-ti prinda de frica si tot nu va invata unde trebuie sa isi faca nevoile. Daca gasesti dezordine in apartament, nu incerca sa il disciplinezi bagandu-l cu nasul in fecale. Nu functioneaza! Dimpotriva, doar il aduce intr-o stare de confuzie. Pur si simplu curata mizeria si scoate-l afara mai des.