Ne vom opri, azi, asupra unui subiect mai putin popular printre gospodari: pierderea penelor la prepelita. De ce e acesta mai putin popular? Simplu! Pentru ca nu sunt atat de multi crescatori de prepelite, cum sunt, de exemplu, cei de gaina. Totusi, daca esti crescator de pasari, iti recomandam sa cresti si prepelite. Ouale si carnea sunt foarte sanatoase! De asemenea, poti dezvolta o afacere prospera de pe urma acestei activitati. Asadar, sa incepem!
Tratarea pierderii penelor cauzate de reproducere:
1. Verifica, o perioada, comportamentul prepelitelor. In perioada de imperechere, masculul prinde cu ciocul penele de pe capul femelei, apoi o calca. Astfel, femela va cheli destul de repede, pierzand si o multime de pene de pe aripi si spate. Totusi, calcatul nu e periculos decat in momentul in care nu sunt suficiente femele in efectivul de pasari! Altfel spus, fa-ti griji doar daca prepelitele pierd prea multe pene, iar pielea lor prezinta o roseata usor sesizabila sau eruptii cutanate!
2. Introdu mai multe femele in grup. Pierderea extrema a penelor cauzata de reproducere are loc atunci cand un singur mascul se concentreaza asupra unei singure femele. Evita acest fenomen, introducand mai multe femele in efectiv. Masculul va avea de unde sa aleaga!
3. Separa masculii de femele. Daca pierderea penelor continua, separa masculul agresiv de femele. Astfel puicile ranite prin calcat vor avea timp sa isi vindece pielea si sa isi refaca penajul. Important! Tinerea mai multor masculi impreuna poate fi dificila, deoarece prepelitele sunt in mod natural pasari teritoriale. Altfel spus, vor exista multe conflicte pentru teritoriu intre barbatii grupuli. Totusi, cu suficient spatiu, hrana si adapost, crestea se poate face in mod eficient.
Prevenirea pierderii penelor cauzate de atacuri:
1. Observa comportamentul. Urmareste pasarile care creeaza probleme. Pot fi masculii dornici de castigarea de teritoriu sau poate fi vorba despre accidente de automutilare(stresate sau speriate, prepelitele se pot lovi cu capetele in mod repetat de partea superioara a unei custi).
2. Identifica prepelitele care se ataca intre ele. Aceste batai sunt preponderente intre masculi. In timpul atacurilor, acestia se vor ciuguli si se vor lovi, determinanad astfel smulgerea penelor. E simplu de identificat problema! Agresorul va avea penajul aproape intact, in timp ce agresatul va cam cheli! Sigur exista si situatii in care scandalagii se ranesc reciproc. Luptele pot fi cauzate de marcarea teritoriului si de stres( de cele mai multe ori din cauza lipsei de spatiu).
3. Separa masculii agresivi. Cum scriam si mai sus, masculii se vor ataca instinctiv unii pe altii, deoarece in mod natural lupta pentru teritoriu. Asadar, daca ai suficient spatiu, ar fi bine sa ii separi. Ca regula generala, prepelitele cresc armonios intr-un raport de un mascul la trei/patru femele. E important de asemenea sa oferi prepelitelor mici ascunzisuri in spatiul in care le cresti, pentru a se putea adaposti atunci cand sunt atacate. Daca un mascul e prea agresiv, nu ezita sa il separi de grup. Nu-l lasa , insa, prea mult singur. Ofera-i o partenera si urmareste-le comportamentul. Ar trebui ca masculul sa se linisteasca. Separarea masculului agresiv de restul grupului ar trebui sa fie permanenta.
4. Elimina din grup orice pasare care prezinta semne de sangerare. Daca vreuna dintre prepelite este ranita, trebuie sa o elimini din grup. Altfel, celelalte preplite o vor ciuguli fara oprire. Daca ranile nu sunt avansate, ingrijeste prepelita. In caz contrar, sacrific-o.
5. Ofera grupului spatiu suficient. Prepelitele se vor ataca reciproc, daca nu au mult spatiu. Pentru a-ti face o idee, trebuie sa stii ca o prepelita are nevoie de cel putin 0,093 metri patrati de spatiu la sol.
Cum sa scapi de acarienii care provoaca pierderea penelor:
1. Identifica problema. Verifica fiecare pasare sub aripi si in zona tartitei. In aceste locuri se instaleaza acarienii. Micile arahnide arata ca niste puncte negre mici pe suprafata pielii. Odata ce o pasare are acarienii, celeltalte pasari vor fi si ele infestate; la fel si spatiul in care prepelitele traiesc. Pasarile afectate de acarieni nu vor mai oua la fel de mult, isi vor smulge penele si vor pierde in greutate.
2. Alege intre un tratament chimic si unul natural. Exista multe tratamente pentru acarieni. Poti folosi produse disponibile in comert, cum ar fi spray pentru acarieni sau pudra pentru acarieni. Cel mai comun si eficient tratament chimic pentru acarieni este permetrina. Majoritatea spray-urilor specifice contin aceasta substanta. Permetrinul este un ucigas eficient de insecte. Poate fi pulverizat in siguranta pe pasare, dar si in cusca/cotet. De cealalta parte, cele mai cunoscute remedii naturale sunt pamantul de diatomee si spray-ul cu usturoi. Pentru a obtine un amestec insecticid, combina 300 ml de apa, 30 grame de usturoi si o lingurita de ulei esential, precum cel de lavanda.
3. Trateaza pasarile cat mai rapid. Odata ce ai stabilit tratamentul, nu ezita sa il aplici! Urmeaza instructiunile de pe ambalaj. De obicei, solutia se aplica pe pasare o data sau de doua ori pe zi, inclusiv sub aripi. Nu uia ca infestarea cu acarieni nu dispare de la sine! De asemenea, e important sa dezinfectezi si locul in care stau pasarile. Spala vasele de mancare si apa. Apoi, pulverizeaza insecticidul ales pe toate suprafetele. Acarienii tind sa se ascunda prin diverse crapaturi.
4. Asigur prepelitelor nisip. Intr-un vas mare, toarna nisip. Aici, prepelitele se vor scalda. E felul lor de a-si mentine igiena. Baia de praf previne aparitia acarienilor. Schimba nisipul la cateva zile.
Tratarea smulgerii penelor cauzate de malnutritie:
1. Hraneste-le bine. Pierderea penelor poate fi semn ca prepelitele nu sunt hranite in mod adecvat. Aceste pasari au nevoie de o hrana cu cel putin 20% proteine, un plus de calciu si nisip. E important acest aspect! Malnutritia poate cauza caderea penelor, automutilare, lupte si chiar canibalism intre prepelite.
2. Foloseste un furaj cu cel putin 20% proteine. Hrana ar trebui sa contina o cantitate mare de proteine. Gasesti astfel de furaje in magazinele specifice, in PET-uri si uneori chiar in hipermarketuri. Verifica ambalajul pentru a fi sigur/a ca iei hrana potrivita. Aceste furaje constituie cea mai mare parte din hrana zilnica a prepelitelor!
3. Ofera-le si alt tip de hrana. Prepelitele mai pot fi hranite cu legume, fucte si alte resturi alimentare. Aceste bunatati nu trebuie sa depaseasca, insa, 20% din cantitatea zilnica de hrana! Important! Nu hrani prepelitele cu avocado, cartofi nefierti, oua nefierte, tulpini si frunze de rosii, salata verde, alcool sau gustari sarate. Acestea sunt toxice pentru pasari!
4. Ofera-le o sursa de calciu. Cojile de oua si cochiliile de stridii reprezinta surse excelente de calciu. Furnizeaza calciul intr-un castron separat, nu in cel cu hrana clasica.
5. Observa schimbarile dupa o saptamana. Dupa aproximativ 7 zile de hranire adecvata, prepelitele ar trebui sa nu isi mai smulga penele! Daca inca o fac, cauza nu e malnutritia.
Eliminarea stresului care declanseaza smulgerea penelor:
1. Atentie la automutilare! In unele cazuri, prepelitele isi vor smulge propriile pene. Se intampla cand sunt bolnave sau stresate. Cum scriam si mai sus, hrana inadecvata poate duce la automutilare; la fel si acarienii(pasarile se vor curata cu ciocurile in mod excesiv).
2. Atentie la loviturile involuntare! Cand sunt speriate si foarte stresate, prepelitele cauta un mod de a evada din cusca. Astfel se pot lovi in mod repetat cu capetele de plafonul custii, cauzand caderea fulgilor si ranirea pielii capului.
3. Tine animalele de companie departe de efectivul de prepelite. Majoritatea animalelor de companie vor fi vazute ca potentiale pericole de catre prepelite. Cel mai sanatos ar fi ca pisica sau cainele sau nu aiba acces in jurul locului in care tii prepelitele. Altfel, pasarile se vor simti amenintate si se vor stresa peste masura.
4. Construieste/cumpara o cusca sigura. Prepelitele sunt pasari carora le place sa se ascunda; se simt adesea amenintate, cand sunt expuse. Evita custile deschise, cu ochiuri. Custile care au plasa peste tot nu sunt indicate. Cele mai potrivite custi sunt cele cu mici ascunzatori, locuri in care prepelitele sa se refugieze atunci cand se simt amenintate. De asemenea, ai grija ca pradatorii de zi si de noapte(dihori, vulpi etc) sa nu aiba acces in interiorul custii! Nu in ultimul rand, ar fi bine sa captusesti tavanul custii pentru ca pasarile sa nu se loveasca la cap atunci cand sar.
5. Asigura-le linistea. Prepelitele vor creste armonios intr-o zona linistita, cu trafic redus. Nu le deranja prea mult. Hraneste-le, da-le apa, fa-le curat si colecteaza ouale. Altfel, nu interactiona prea des cu prepelitele. Se vor simti mai in siguranta!
Citeste si: Cum sa tratezi o multime de BOLI cu OUA de PREPELITA