Cum trebuie ingrijiti cainii Yorkshire Terrier

Cum trebuie ingrijiti cainii Yorkshire Terrier

Cainii din rasa Yorkshire Terrier au o blana matasoasa si lunga, care necesita o ingrijire speciala, pentru a nu se incalci.

Iata cum trebuie ingrijiti acesti caini, pentru a se simti confortabil si pentru a fi sanatosi si fericiti:

1. Perierea

Inainte de periere, aplicati un balsam special pe blana cainelui, daca aceasta este uscata sau daca terrierul prezinta o boala de piele, ce necesita hidratare. Acest lucru va intari blana si va preveni ruperea firelor de par. Daca blana este in conditii corespunzatoare, evitati aplicarea balsamului, deoarece o va ingreuna.

Periati blana cainelui, pe sectiuni. Folositi o perie cu spatele cauciucat si cu ace de plastic. Impartiti blana terierului in suvite si incepeti perierea de la radacina, la varful firului de par. Un periaj corespunzator va ajuta la intinderea uleiurilor naturale pe toata lungimea blanii.

Descalciti nodurile de par, cu ajutorul degetelor. Daca nu reusiti, incercati sa faceti acest lucru cu ajutorul unui piaptan sau taiati nodurile.

Pieptanati blana terrierului de pe fata si din jurul urechilor, cu ajutorul unui pieptan special si folosind miscari usoare, avand grija sa nu-l loviti din greseala in ochi.

2. Imbaierea

Pregatiti cainele pentru baie. Scoateti-i accesoriile (zgarda, haine, etc) si asezati-l intr-o pozitie confortabila in cada sau intr-o vana de plastic. Puneti un prosop mare langa, pentru a nu uda podeaua. Puneti-va la indemana un prosop cu care sa il stergeti.

Udati si samponati cainele, incepand cu capul si cuprinzand intregul corp, pana in varful cozii. Aveti grija sa nu ii intre sampon in ochi. Aplicati sampon pe exteriorul urechilor, pe picioare, pe piept, pe burta, etc. cand samponati capul, incepeti de la varf inspre bot.

Clatiti samponul, cu apa calda, timp de 3 minute, pana cand apa este limpede. Daca nu indepartati tot samponul, riscati ca pielea terierului sa se irite.

Aplicati un balsam special pe blana cainelui si intindeti-l bine, ca sa cuprinda intregul corp. Lasati balsamul sa actioneze 10-15 minute si apoi clatiti-l.

Periati si uscati cainele. Permiteti-i, mai intai, sa se scuture, pentru a scapa de jumatate din apa din blana. Luati, apoi, un prosop si stergeti usor terierul, timp de 20 de secunde. Periati blana si apoi pieptanati-o, acordand o atentie sporita zulufilor, urechilor si cozii.

3. Ingrijirea dintilor, a unghiilor si a urechilor

Pregatiti-va pentru perierea dintilor cainelui. Cumparati o periuta si o pasta de dinti speciale pentru caini. Clatiti periuta cu apa fierbinte si apoi cu apa rece, pentru a o dezinfecta, inainte de a o introduce in gura terierului.

Periati zilnic dintii cainelui, folosind o cantitate mica de pasta. Ridicati incet buza superioara a terierului, pentru a-i descoperi dintii. Aplicati pasta pe dinti si nu va faceti griji in legatura cu clatirea, deoarece aceasta e facuta pentru a fi linsa si ingerata de catre caini.

Taiati unghiile cainelui, cu o unghiera speciala, tinandu-i picioarele ferm, cu mana. Aveti grija ce forma dati unghiilor si fiti atenti la vasele de sange si la nervii de culoare inchisa. Taiati doar varful unghiei. Daca nu sunteti siguri cat de adanc trebuie sa taiati, incercati sa piliti unghiile terierului cu o pila speciala.

Smulgeti firele de par din urechile cainelui, cu ajutorul unei pensete, folosind miscari fine. Acest pas este optional, deoarece unele persoane sunt de parere ca urechile cainelui se pot infecta, iar altii spun ca dimpotriva, smulgerea firelor de par din urechi, impiedica aparitia infectiilor.

Curatati urechile cainelui in interior. Daca acesta prezinta ceara, de culoare maro sau neagra este indicat sa folositi dischete de vata si o solutie de curatare, pentru a o indeparta. Evitati sa introduceti apa in urechile terierului, deoarece aceasta inmoaie pielea si poate cauza infectii. In schimb este indicat sa pulverizati o solutie de curatare in interiorul urechilor si sa o masati, cu miscari circulare. Puneti o dicheta de bumbac sub urechea cainelui si inclinati-i capul pe lateral, pentru ca solutia sa se scurga afara. Stergeti resturile de solutie cu ajutorul unei alte dischete de vata.

4. Tunderea blanii:

Tundeti parul de pe picioarele cainelui, cu ajutorul unei foarfece cu varful rotunjit, pentru a evita ranirea cainelui. Taiati parul de pe picioare in forma de semi-cerc si evitati zona labelor.
Scurtati, ocazional, zulufii cainelui, la capete, pentru a avea aceeasi lungime cu restul blanii.

Prindeti motul de blana de pe varful capului cainelui. Periati blana, pentru a o descalci, luati suvita de par de pe mijlocul capului, ca si cum i-ati prinde o coada si prindeti-o la spate, cu o funda sau o agrafa speciala.

Duceti cainele sa fie tuns de catre un profesionist, de trei sau patru ori pe an, pentru a-i oferi un aspect frumos si ingrijit.

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Timpul trece si moda se schimba, insa lupta pentru frumusete nu dispare, mai ales pentru reprezentantele sexului...
Muscatele tale superbe s-au ofilit iarna trecuta? Cu siguranta, n-ai stiut cum sa le ingrijesti. Aceste flori...
Lavian Dermal un produs nou pentru ingrijirea pielii uscate si sensibile, trateaza pielii in cazuri de neurodermita,...