Probleme cauzate de consumul in exces al gumei de mestecat:
Masticarea excesiva poate determina marirea muschilor maxilarului. Specialistii avertizeaza ca, daca mesteci guma prea mult, acest obicei iti poate schimba trasaturile fetei. De exemplu, cineva se poate trezi cu o linie maxilara patrata! in plus, muschii fetei sunt suprasolicitati prin masticare excesiva, ceea ce poate provoca dureri de cap, in special in randul adolescentilor.
Guma mentolata poate creste pofta pentru alimente de tip junk food. Daca mesteci in mod regulat guma mentolata, inainte de a lua o gustare, atunci, cel mai probabil, preferi hrana nesanatoasa dupa. Cel putin asa arata un studiu ce a fost realizat in 2013. Acest comportament este cauzat de faptul ca mentolul din guma de mestecat adauga un gust amarui aromelor fructate, iar unele persoane pot incerca sa suprime gustul gumei consumand alimente nesanatoase si usor accesibile, cum ar fi hamburgerii sau chipsurile.
Guma de mestecat fara zahar poate provoca balonare. Cand mesteci, inghiti si aer, care iti poate umfla burta(balonarea). Si alcoolii din zahar, care sunt utilizati in mod obisnuit in productia de guma de mestecat fara zahar, pot provoca o asemenea stare. Desi astfel de indulcitori sunt nedigerabili, ei nu vor ramane in stomac pentru totdeauna. La randul lor, pot forma o bula, dupa ce au fost fermentati de bacteriile care traiesc in tractul intestinal.
Indulcitorii artificiali pot produce modificari la nivelul florei intestinale. Guma fara zahar e destul de populara in randul persoanelor care se straduiesc sa se mentina in forma. Cu toate acestea, unele studii demonstreaza ca, daca o astfel de guma contine indulcitori artificiali, consumul frecvent al acesteia poate duce la disbioza (dezechilibru microbian care afecteaza tractul digestiv), impulsionand bacteriile responsabile de obezitate.
Sfaturi:
- evita guma care contine zahar. O astfel de guma este ca o bomboana care contribuie la obezitate. In plus, distruge dintii, in loc sa previna aparitia cariilor;
- mesteca guma dupa masa, dar nu mai mult de 20 minute;
- fii echilibrat/a. Consuma, intr-o zi, maximum 14 pastile(lame) de guma care contine sorbitol;
- daca ai o sensibilitate la indulcitorii artificiali, alege o guma care contine xilitol. Acesta este un alcool natural din zahar care cauzeaza, de obicei, mai putin disconfort.
Citeste si: Cum sa faci guma de mestecat