Alimentatie sanatoasa. 10 alimente pe care le consumi eronat!

Alimentatie sanatoasa. 10 alimente pe care le consumi eronat!

Consumul de fructe si legume nu iti asigura o viata sanatoasa, daca nu stii cum sa profiti de beneficiile pe care acestea le pot aduce in organism.

Iata cele mai frecvente greseli pe care oamenii le fac atunci cand consuma anumite alimente(fructe, legume, carne etc):

1. Semintele de in. Oamenii gresesc, consumand semintele de in intregi sau in iaurt. Beneficiile acestor seminte sunt multiple doar daca le vei consuma in stare naturala, dar, in acelasi timp macinate. Foloseste o rasnita de cafea, apoi consuma produsul obtinut ca atare. Semintele de in sunt bogate in fibre, acizi esentiali Omega 3(sanatosi pentru inima) si lignani(fitochimicale ce au proprietati impotriva cancerului).

2. Ceaiul negru. Consuma ceai negru fara sa-l combini cu lapte. Studiile au aratat ca aceasta combinatie afecteaza antioxidantii din ceai si anuleaza beneficiile cardiovasculare pe care acesta le ofera in mod natural. Proteinele din lapte se asociaza cu catechinele din ceai, iar acest proces va ingreuna absorbtia compusilor benefici din ceaiul negru in organism.

3. Broccoli. Prepara aceasta leguma doar prin gatire la aburi. Nu o fierbe si nici nu o praji! Isi va pierde din extraordinarele sale beneficii. Brocolli este bogat in vitamina C, contine clorofila, antioxidanti si compusi anticancer.

4. Capsunile. Evita sa cumperi capsuni gata taiate sau sa le tai acasa cu mult inainte de a le consuma. Isi vor pierde din proprietati. Mai exact, anumiti nutrienti continuti de capsuni(vitamina C)sunt sensibili la lumina si oxigen, asa ca se vor deteriora. Pe de alta parte, mai bine consumi capsuni congelate in extra sezon, decat sa mananci, in timpul sezonului, fructe necoapte sau care au fost transportate pe distante mari. Specialistii sustin ca produsele congelate intregi isi pastreaza destul de bine proprietatile.

5. Usturoiul contine alicina(enzima anticancer) care actioneaza in mod eficient dupa expunerea la aer. Asadar, toaca usturoiul si lasa-l pe masa descoperit pentru 10 minute inainte de a-l adauga in mancare. Astfel, alicina isi va face treaba!

6. Cerealele integrale si fasolea contin compusi antioxidanti numiti fitati, care impiedica absorbtia vitaminelor si mineralelor in organism. Inmoaie boabele intregi de farro, freekeh, sorg sau grau in apa, peste noapte, pentru a elibera fitatii. De asemenea, boabele inmuiate asigura o mai buna functionare a tractului digestiv. Acest proces nu se aplica in cazul orzului si ovazului.

7. Iaurtul. Nu arunca substanta apoasa pe care o gasesti, deasupra, in paharul de iaurt. Se numeste zer si e excelent pentru sanatate. Contine proteine, vitamina B12 si minerale, cum ar fi calciu si fosfor. Agita iartul inainte sa-l consumi si vei beneficia de toate proprietatile sale. De asemenea, e de stiut ca, vei reduce beneficiile, daca gatesti iartul.

8. Rosiile. Multi oameni cred ca rosiile sunt mai sanatoase daca sunt consumate in stare naturala(salate, senvisuri). Gresit! Acest fruct trebuie gatit! De ce? Doar in acel moment, licopenul (fitonutrient anticancer si impotriva bolilor cardiovasculare) din tomata isi va face efectul. De asemenea, cercetatorii au constatat ca antioxidantii din rosii se multiplica prin cresterea temperaturii de preparare la 87 grade Celsius.

9. Carnea la gratar. Nu frige carnea peste masura! La temperaturi ridicate, la flacara deschisa, creste riscul de aparitie a cancerului. Concret, prepararea carnii prin metode de gatire la temperaturi ridicate(gratar rapid la foc mare) scoate la suprafata doua substante cancerigene: aminele heterociclice(HCAs) si hidrocarburile aromatice policiclice (HAP).

10. Asparagus. Poate esti tentat sa crezi ca aceasta leguma este mai sanatoasa daca e preparata prin fierbere. Nu e deloc asa! Vitamina C din asparagus e solubila in apa, asadar se pierde prin fierbere. Gateste asparagusul la cuptorul cu microunde sau la aburi. Daca, totusi, ai fiert legumele, pastreaza apa. O poti adauga la un sos sau chiar la o supa!

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

O alimentatie sanatoasa ar putea necesita ceva mai mult efort financiar si de timp, insa nu trebuie...
Omul modern traieste intr-o societate in care totul se misca intr-un ritm coplesitor. Tocmai de aceea nu...
Traim intr-o lume destul de nesanatoasa, deoarece majoritatea oamenilor mananca multe alimente procesate si prajite, care contin...