Mararul este o planta aromatica anuala, folosita la aromatizatea muraturilor, supelor, sosurilor, salatelor si tocanitelor. Iata cum se cultiva acesta:
1. Semanarea mararului:
• Alegeti un teren care se bucura de lumina soarelui 6-8 ore pe zi.
• Folositi benzi pH pentru a determina aciditatea solului. Mararul creste cel mai bine intr-un sol cu pH intre 5.8 si 6.5. Modificati aciditatea solului daca aceasta nu corespunde cerintelor.
• Ingrasati solul cu compost inainte de a semana mararul.
• Puneti semintele direct in sol, in aprilie sau mai, cand solul nu mai este inghetat, la o distanta de aprox. 50 de cm una de alta si la o adancime de aprox. 2 de cm si acoperiti-le cu pamant cu ajutorul unei greble.
• Semanati mararul o data la 3-4 saptamani, pentru a avea ierburi proaspete toata vara.
2. Ingrijirea mararului:
• Lasati pamantul sa se susuce bine intre udari.
• Rariti plantele la 2 saptamani dupa ce rasar.
• Rupeti varful plantelor cand ajuing la 20 de cm, pentru a se indesa si a avea mai multe frunze.
• Puneti ingrasamant la sfarsitul primaverii.
• Rupeti florile timpurii pentru a prelungi perioada de crestere a frunzelor.
• Culegeti daunatorii de pe plante, cu mana.
• Smulgeti buruienile din jurul plantelor.
• Prindeti plantele de pari, cand acestea sunt mari si se inclina in bataia vantului.
3. Recoltarea si punerea la pastrare:
• Rupeti frunzele proaspete de marar, in timpul perioadei de crestere, de cate ori aveti nevoie.
• Rupeti varfurile cu seminte la 2-3 saptamani dupa inflorire.
• Pastrati frunzele proaspete in frigider nu mai mult de o saptamana.
• Pastrati frunzele uscate sau semintele intr-un recipient inchis etans.