Friptura la gratar e intotdeauna mai gustoasa cu sos barbecue. Sosurile din comert, insa, contin conservanti, zahar rafinat si gluten. Ingrediente nu chiar sanatoase, am zice noi; ba chiar periculoase pentru cei cu intoleranta la gluten. Daca te afli, in aceasta categorie, avem solutia: o reteta simpla si sanatoasa!
Ingrediente sos barbecue fara gluten:
- 3 lingurite de ulei de masline;
- o jumatate de ceapa mare, taiata cubulete;
- 2 catei de usturoi tocat;
- 1, 5 litri sos de rosii(daca e de casa, cu atat mai bine);
- o lingurita de sos sambal oelek;
- un sfert de cana de otet de cidru;
- un sfert de cana de mustar bio dijon sau mustar de miere;
- un sfert de cana de sirop de artar (sau miere);
- un sfert de cana de melasa neagra pura;
- o jumatate de lingurita de sare de mare sau dupa gust.
Mod de preparare sos barbecue fara gluten:
- incalzeste uleiul de masline intr-o tigaie la foc mediu;
- adauga ceapa si prepar-o pana devine aurie, circa 5 minute;
- adauga usturoiul si mai lasa amestecul pe foc inca 2 minute;
- adauga restul de ingrediente si amesteca bine pana se combina cum trebuie.
- da amestecul la foc mic si lasa-l sa se faca inca 25-30 minute;
- amesteca frecevent ca sa nu se lipeasca;
- da amestecul jos de pe foc si lasa-l sa se raceasca.
- treci amestecul prin blender pana cand devine o pasta fina;
- transfera sosul barbecue in borcane cu capac si lasa-l sa se raceasca complet;
- pune capace la borcane;
- pastraza sosul barbecue la frigider sau in pivnita.
- daca umbli la borcan, trebuie sa consumi sosul in maximum o luna;
- sigilita, sosul barbecue rezista circa 4 luni.
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Cum sa prepari sos de usturoi. Reteta pe care nu ai voie s-o ratezi!