Sparanghelul este o leguma verde care se consuma fiarta sau preparata la cuptor cu diverse sosuri.
Ingrediente:
- 1,500 kg sparanghel,
- 2 litri apa,
- o lingura de faina,
- 2 linguri de unt,
- 2 cesti zeama de carne au lapte,
- 2 linguri de branza rasa,
- o lingura de pesmet,
- sare.
Mod de preparare:
##STEP##
Se alege sparanghel foarte proaspat. ##END STEP##
##STEP##
Se curata de partea fibroasa si se spala in mai multe ape. ##END STEP##
##STEP##
Se leaga cate 8 - 10 fire intr-un manunchi si se taie apoi toate de aceeasi lungime. ##END STEP##
##STEP##
Se pune la fiert apa cu sare si cand clocoteste, se da drumul legaturilor de sparanghel. ##END STEP##
##STEP##
Apa trebuie sa le cuprinda bine. Din momentul cand dau in clocot, se tin la foc circa o jumatate ora. Trebuie sa fiarba incet. ##END STEP##
##STEP##
Se scurge bine de apa si se taie prartea frageda inbucatele de 4-5 cm lungime. ##END STEP##
##STEP##
Se face un sos de faina, care se amesteca cu putina branza rasa. ##END STEP##
##STEP##
Se unge cu unt o forma de piatra. Se asaza un rand de sparanghel, deasupra se pun cateva linguri de sos si se repeta aceasta operatie pana am asezat tot sparanghelul in forma. ##END STEP##
##STEP##
Deasupra se presara pesmet amestecat cu branza rasa si se stropeste cu putin unt topit. Se tine la cuptor o jumatate de ora. ##END STEP##
Mod de servire:
Sparanghelul la cuptor poate fi servit alaturi de friptura de pasare la gratar.