O reteta hranitoare pe baza de peste este salaul la cuptor umplut cu stiuca si alte ingrediente hranitoare.
Aceasta reteta poate fi preparata dintr-un singur soi de peste sau in combinatie cu alt peste mai mic, care serveste ca ingredient de umplutura.
Ingrediente:
- 1 salau de 1 kg,
- 1 stiuca de 500 g,
- o felie de paine,
- 2 galbenusuri,
- 1 ceapa mica,
- 2 linguri de unt,
- 1 ceasca de vin alb,
- sare, piper,
- 1 lingura de patrunjel,
- 100 g ciuperci (facultativ).
##STEP##
Mod de preparare:
##STEP##
Se curata pestii de solzi, branhii si intestine . Se sareaza. ##END STEP##
##STEP##
Se alege un peste mai mic de vreo ½ kg salau sau stiuca, se curata, se scoate de crud de pe oase, se indeparteaza pielea. ##END STEP##
##STEP##
Se toaca, impreuna cu miezul de la o felie, subtire de paine, inmuiat in lapte si stoarsa bine. ##END STEP##
##STEP##
Se adauga galbenusurile, ceapa taiata marunt si prajita putin in unt, patrunjel taiat fin, sare, piper si cateva ciuperci tocate si inabusite in unt. ##END STEP##
##STEP##
Se umple pestele pe la burta, se coase cu 2-3 impunsaturi. ##END STEP##
##STEP##
Se fac pe spate cateva crestaturi de ½ cm adancime, la distante de 2-3 cm unele de altele. ##END STEP##
##STEP##
Se asaza intr-o cratita lunga si se unge bine cu unt. ##END STEP##
##STEP##
Se adauga o ceasca de vin alb si 2 cesti de zeama in care au fiert oasele pestelui ce a servit la umplutura. ##END STEP##
##STEP##
Se da la cuptor, unde se tine vreo ora si se uda mereu cu zeama din cratita. ##END STEP##
##STEP##
Se serveste cu un sos de vin cu ciuperci. Inainte de a servi, se scot atele cu care a fost cusut. ##END STEP##
Daca doriti, in loc de salau si stiuca, puteti folosi avat, pastrav, crap sau somn. Aceasta reteta delicioasa poate fi inclusa in orice meniu festiv, intr-o zi de sarbatoare (Florii), o zi de nastere, un botez, o nunta sau de Revelion.