Cega este un soi de sturion asiatic, de dimensiuni mici in comparatie cu ceilalti pesti din clasa sturionilor.
Cega traieste in Asia, in Europa Centrala, dar poate fi intalnita si in Dunare. Acest peste de apa dulce este foarte apreciat pentru carne, cat si pentru icrele sale (caviar), considerate o delicatesa.
Ingrediente pentru reteta de cega rasol
- 1,5 kg cega,
- 1 ceapa,
- un morcov taiat felii,
- o radacina de patrunjel,
- 2 cartofi,
- o frunza dafin,
- 2 l apa,
- sare, 5 boabe de piper.
Cega se poate consuma fiarta, fripta la cuptor, prajita sau la gratar.
In continuare noi va propunem o reteta de cega fiarta, usor de preparat.
Mod de preparare:
##STEP##
Pestele se spala si se pune la fiert. ##END STEP##
##STEP##
In vasul special de fiert pestele, se pune un morcov taiat rondele o ceapa, o radacina subtire de patrunjel, cateva felii de cartofi, o frunza de dafin, sare si cateva boabe de piper. ##END STEP##
##STEP##
Dupa ce a fiert zarzavatul, se trage cratita la o parte, se asaza pestele pe gratarul vasului si se lasa in apa. In momentul cand se pune pestele la fiert, apa nu trebuie sa mai fiarba, deoarece daca pestele este cuprins brusc de o caldura prea mare, pielea se strange si carnea se desface. Numai atunci cand exista o indoiala asupra prospetimei pestelui, acesta se pune la fiert direct in apa clocotita. ##END STEP##
##STEP##
Timpul cat se tine pestele la fiert depinde de marimea lui. Se cunoaste daca este gata atunci cand, tragand de o aripioara, se desprinde usor. ##END STEP##
##STEP##
Dupa ce a fiert, inaninte de a fi servita la masa, cega se curata de piele si de solzii mari. ##END STEP##
##STEP##
Aceasta operatie trebuie facuta cu indemanare si repede ca sa nu se raceasca, atunci cand este servita calda si sa nu se sfarame. ##END STEP##
Mod de servire:
Cega se serveste calda cu sos de unt sau rece cu sos de maioneza.