Cum sa obtii pudra din legume in propria bucatarie?

Gustul mancarurilor este adesea imbogatit de gospodine cu diverse ierburi uscate, condimente si pulbere pe baza de legume si carne. Deoarece vegeta sau delikatul din comert are adesea in componenta prea multa sare, coloranti si conservanti nocivi pentru sanatate, ideal este sa preparam in bucataria proprie pudra din legume.

Obtinute dintr-o combinatie de legume sau dintr-un singur fel de vegetale, aceste pulberi dau savoare mancarurilor si sunt hranitoare pentru intreaga familie. Ele se folosesc la aromatizarea supelor, orezului, fripturii si a altor preparate culinare din bucataria traditionala romaneasca sau din meniul international.

Cum sa obtii pudra din legume in propria bucatarie? Citeste cativa pasi si urmeaza-i ca atare pentru a obtine prin deshidratare si maruntire cele mai aromate legume simple sau combinate la domiciliul personal.

Atunci cand vrei sa obtii pudra vegetala din legume in propria bucatarie, tine cont de faptul ca legumele mixte furnizeaza rezultate interesante, dar mai practic este sa intrebuintezi un singur tip de legume pentru ca se usuca mai uniform, mai ales daca esti novice in ale bucatariei.

Pasi de urmat:

##STEP##

Curatati legumele triate pentru deshidratare. Perfectiunea cosmetica este inutila, dar indepartarea zonelor afectate, a impuritatilor si a partilor invinetite este obligatorie pentru a procesa doar legume sanatoase. Nu incercati sa dati legumelor o forma anume pentru ca ele vor fi maruntite, asa ca puteti sari peste aceasta operatiune. ##END STEP##

##STEP##

Fierbeti legumele pentru a le pastra culoarea fara a folosi coacerea sau alt proces termic, asa cum procedeaza majoritatea gospodinelor. Este indicat sa rupeti vegetalele in bucati mici pentru a le toca mai usor atunci cand este cazul. Maruntind materia vegetala, veti pisa mai usor legumele care in final vor fi procesate in pudra vegetala. ##END STEP##

##STEP##

Pregatiti legumele maruntite pentru deshidratare. Urmati instructiunile producatorului pentru timpul de uscare. Daca aveti posibilitatea, folositi un aparat special pentru deshidratare. ##END STEP##

##STEP##

Cand deshidratarea este completa, lasati legumele maruntite sa se raceasca. Timpul de uscare difera din cauza cantitatii, respectiv grosimii legumelor folosite. ##END STEP##

##STEP##

Puneti in functiune rasnita de cafea boabe si eventual o sita fina pentru a separa praful de legume de bucatile mai mari, imediat dupa acestea s-au uscat. Apoi treceti particulele de legume din nou prin rasnita de cafea pana se transforma in vegeta. ##END STEP##

##STEP##

La final, aranjati vegeta de casa obtinuta in borcane mici, sigilate ermetic. ##END STEP##

Daca ati maruntit sfecla rosie, veti obtine o pudra de culoare rosu inchis, praful de morcovi are culoare portocalie, pe cand din zarzavaturi veti obtine o pudra de culoare similara cu a vegetalelor folosite. Nu uitati, ca adaugate in preparatele culinare gatite in propria bucatarie, prafurile din legume sunt hranitoare si gustoase, comparativ cu mixurile vegetale cumparate din magazine si imbogatite cu coloranti alimentari.

Pentru un colorit natural, deshidratati mai multe soiuri de legume, in functie de sezon si de preferintele intregii familii.