Dovleacul este un fruct foarte iubit si folosit de romani in diverse retete, mai ales in timpul toamnei. Pe cat e de gustos si de sanatos, pe atat e de atos, cand vine vorba de curatat. De aceea ne-am propus sa iti aratam cum sa cojesti, cu usurinta, acest fruct minunat.
Cum sa cureti un dovleac:
- pune niste ziare pe suprafata mesei. Astfel, nervurii eliminati din dovleac nu se vor lipi pe masa.
- spala coaja dovleacului bine. Daca e mare, foloseste o carpa uda sau jet de apa;
- foloseste un cutit mare, ideal zimtat , pentru a impiedica alunecarea pe suprafata cojii;
- taie dovleacul pe jumatate, pe langa codita;
- curata interiorul cu o lingura mare. Poti folosi si mana(curata, evident);
- pastreaza seminte pentru consum sau pentru plantarea de anul urmator;
- taie jumatatile in alte jumatati, pana vei obtine felii usor de manvrat;
- preincalzeste cuptorul;
- pune feliile de dovleac intr-o tava, alaturi de o jumatate de cana de apa;
- baga tava la cuptor si lasa dovleacul sa se coaca la foc mare (200°C), pana cand coaja se inmoaie(15-20 minute). Miezul va fi si el copt partial, astfel incat baga la cuptor doar cantitatea pe care doresti sa o gatesti in acea zi;
- daca ti-a ramas dovleac, elimina coaja cu un cutit de curatat, apoi taie fructul cubulete si baga-l la congelator in pungi de plastic.
- daca ai la indemana un dovleac pacintar, il poti curata cu un aparat de cojit. Va fi mai simplu, deoarece acest tip de dovleac are o coaja mai moale.