In categoria conservelor de toamna, conopida marinata in otet se poate prepara simpla sau in combinatie cu gogosari.
Usor de preparat, muraturile marinate in otet sunt un deliciu atunci cand se consuma alaturi de friptura, snitele cu cartofi piure sau alte garnituri.
Ingrediente:
- 10 kg conopida
- otet
- apa (1/4 din cantitatea de otet)
- sare.
Mod de preparare:
##STEP##
Se alege conopida alba si deasa, fara pete. Cu cat este mai proaspata, cu atat mai bine. Gradul de prospetime se cunoaste dupa cotor. ##END STEP##
##STEP##
Conopida se opareste fara sare (ca sa nu se inroseasca), se scurge bine si se asaza intr-un vas de pamant smaltuit. ##END STEP##
##STEP##
Peste ea se toarna otet fierbinte de 9 grade. ##END STEP##
##STEP##
A doua zi se scurge otetul, se amesteca cu apa si se fierbe din nou cateva minute. ##END STEP##
##STEP##
Lichidul fiert si racit se toarna peste conopida asezata in borcane. ##END STEP##
##STEP##
Borcanele se inchid etans si se pastreaza intr-un loc racoros si uscat. ##END STEP##
Sfat: Ca sa ramana tare, conopida trebuie sa fie in permanenta acoperita de lichid. Altfel isi pierde din concentratie. Daca otetul isi pierde din tarie sau nu acopera bine conopida, se adauga in borcane alt otet fiert si racit, dupa care conopida marinata in otet se pune la pastrare in aceleasi conditii.