Daca in sezonul cald se pot consuma castraveti murati in saramura, pentru iarna, cele mai potrivite sunt muraturile asortate in sare.
Ingrediente:
- castraveti
- pepeni verzi mici
- ardei lungi
- gogonele (patlagele rosii crude)
- mere tari
- radacinoase: telina, patrunjel, morcov
- apa
- sare
- otet.
Mod de preparare:
##STEP##
Se alege zarzavat proaspat, fara parti vatamate. In caz contrar, muraturile se inmoaie si nu rezista pe timpul iernii. ##END STEP##
##STEP##
Legumele ce urmeaza sa fie puse la murat se spala in cateva ape. ##END STEP##
##STEP##
Se asaza toate in butoi, in proportiile dorite, se adauga cateva fire de marar uscat si frunze de visin care tin muraturile tari, iar deasupra se toarna saramura clocotita, facuta din 500 g de sare la 10 l de apa. ##END STEP##
##STEP##
Pentru ca muraturile sa fie gustoase si sa tina mai bine, se adauga cate 1 litru de otet la fiecare 10 litri de apa. ##END STEP##
##STEP##
Se astupa bine cu dopul de lemn si in fiecare zi, timp de 10 zile, se rostogoleste putin butoiul prin curte, ca sa se amestece bine muraturile si saramura sa le cuprinda pe toate. ##END STEP##
##STEP##
Se asaza apoi butoiul intr-o pivnita uscata si se desfunda atunci cand incepe consumul de muraturi. ##END STEP##
Muraturile de iarna se depoziteaza in butoiase de stejar, a caror marime depinde de nevoile casei. Inainte de a aseza muraturile in el, butoiul se spala si se opareste bine (butoiul intrebuintat numai pentru muraturi devine cu atat mai bun, cu cat se invecheste).