O alternativa de conservare a clasicilor castraveti in saramura este reteta de castraveti murati in otet cu boabe de mustar.
Ingrediente:
- castraveti mari si proaspeti in cantitatea dorita
- otet de vin
- apa
- sare
- hrean
- arpagic
- mirodenii: frunze de dafin, tarhon, usturoi, boabe de mustar.
Ustensile necesare:
- borcan de pamant sau de sticla
- castron
- vas de fiert
- scanduri din lemn.
Mod de preparare:
##STEP##
Se aleg castravetii mai mari, dar foarte proaspeti. ##END STEP##
##STEP##
Se curata de coaja, se taie in patru in lungime, se indeparteaza semintele, daca sunt, si se taie in bucatele de 5 cm lungime. ##END STEP##
##STEP##
Se pun intr-un castron, se presara sare atat cat sa fie potrivit de sarati, se acopera si se lasa sa stea 10-12 ore. ##END STEP##
##STEP##
Se scurg de zeama pe care au lasat-o si se asaza intr-un borcan, de preferinta de pamant. ##END STEP##
##STEP##
Se fierbe otetul punand la 1 litru de otet de vin ΒΌ l de apa si 10 g sare. ##END STEP##
##STEP##
Se toarna otetul racorit peste castraveti. Se leaga borcanul. ##END STEP##
##STEP##
Dupa o saptamana se fierbe din nou otetul. ##END STEP##
##STEP##
Se asaza in borcan, pe langa castraveti, alternand in randuri, cateva felii de hrean, cateva fire de arpagic, frunze de dafin, tarhon, usturoi si boabe de mustar (50 g la 1 l de otet). ##END STEP##
##STEP##
Se toarna otetul racorit. ##END STEP##
##STEP##
Deasupra se pun si scandurele crucis apasand castravetii ca sa fie toti cuprinsi in otet. ##END STEP##
Mod de pastrare:
Se leaga borcanul si se pastreaza la rece, intr-un loc ferit de lumina.