Bulion de rosii uscate

Pentru conservarea rosiilor uscate in bulion, se aleg rosii coapte, de preferinta rotunde sau prunisoare, deoarece au pulpa carnoasa, sunt mai putin apoase si au seminte putine.

Ingrediente:

- 50-60 kilograme rosii,

- sare grunjoasa sau de mare,

Mod de preparare:

##STEP##

Se spala rosiile, se taie in jumatati, se storc in maini ca sa iasa partea apoasa din ele. Daca au mai putina apa, rosiile fierb mai repede. ##END STEP##

##STEP##

Se pun pe foc intr-o oala mare, smaltuita si se lasa pana dau cateva clocote. Cand pielitele de la rosii se intorc, se ia de pe foc oala si se trec prin sita rosiile. ##END STEP##

##STEP##

Se freaca cu o lingura de lemn, ca sa se separe semintele si pielitele de pulpa. ##END STEP##

##STEP##

Rosiile decojite si fara seminte se pun in continuare la fiert intr-o oala curata. Se amesteca mereu, cat fierbe, pana se ingroasa ca o marmelada. ##END STEP##

##STEP##

Lichidul de fierbere se supravegheaza permanent, deoarece bulionul ingrosat se prinde usor de fund si se arde. ##END STEP##

##STEP##

Cand este gata, bulionul de rosii uscate se intinde pe o scandura sau pe farfurii intr-un strat de grosimea degetului si se pune la soare sa se usuce. ##END STEP##

##STEP##

Se acopera in acest timp cu o panza subtire ca sa nu se prafuiasca. ##END STEP##

##STEP##

Cand bulionul este destul de uscat, se taie patrate, care se intorc si pe partea cealalta sa se zvante. ##END STEP##

Se pastreaza iarna in saculete de panza la loc racoros si uscat, cum ar fi beciurile. Bulionul de rosii uscate se foloseste la mancarurile cu sos, la tocaturi, tocanite sau la alte preparate culinare cu scopul de a le imbogati gustul.