Cum sa servesti vinul cand ai musafiri

Un vin bun, dupa o masa copioasa, e intotdeauna binevenit. Indiferent cat de ales ar fi vinul, exista, insa, niste reguli de servire a acestuia, mai ales cand ai musafiri. Despre aceste tipare in cele ce urmeaza.

Cum sa servesti vinul cand ai musafiri?

- conform Codului Bunelor Maniere, nu vei servi, in nicio situatie, un vin dulceag intre alte doua vinuri albe sau rosii, seci.

- serveste vinurile in ordine crescatoare(slabe, tari);

- serveste, prima data, vinul cel nou, apoi pe el mai vechi;

- evita servirea vinului alb sec inaintea vinului rosu;

- serveste vinurile albe dulci dupa cele rosii;

- sampania(spumantul) se servesc dupa/inaintea celor nespumante, dar niciodata intre ele;

- doamnele nu trebuie sa se autoserveasca, mai ales daca paharele de vin sunt departe;

- sotia(iubita) trebuie sa stie ordinea in care vor fi servite vinurile. Astfel, va reusi sa aseze paharele dinainte, asa cum trebuie;

- regulile de asezare a paharelor pentru vin sunt aceleasi ca in cazul tacamurilor: in ordinea utilizarii lor, de la dreapta la stanga, paharul de apa in extremitatea stanga sau cea dreapta.

Bonus: serveste tariile(tuica, coniac) intotdeauna pe tavi de metal sau de lemn.