Crestin-ortodocsii obisnuiesc sa mearga periodic la Biserica. Unii o fac in zile de mare sarbatoare, altii, mai convinsi de credinta lor, merg in lacasul de cult chiar si in zilele comune. Indiferent de niveul de credinta, insa, majoritatea romanilor dau acatiste. Nu chiar toti stiu, totusi, ce reprezinta cu adevarat un acatist. Ne propunem sa te lamurim in cele ce urmeaza.
Ce este un acatist. Un acatist este un imn religios inchinat lui Dumnezeu, Maicii Domnului sau sfintilor.
Acastist. Partea de inceput. Inainte de toate, trebuie sa datezi acatistul. Ziua, luna si anul se trec, ca obisnuinta, in coltul din dreapta sus. Urmatorul pas presupune scrierea cuvantului Acatist pe mijlocul paginii. Specifica, apoi, numarul de zile pentru care vrei sa ti se citeasca respectivul acatist( 7 zile, 10 zile, 30 zile etc). Dedesubt, scrie pentru cine dai acatistul(pentru vii/morti).
Acatist. Cuprins. Trebuie sa enumeri prenumele persoanelor(vii sau morti)pentru care vrei ca preotul sa se roage. Exista si o ordine pe care ar fi bine sa o respecti, desi nu e obligatorie. Aceasta are rolul de a acorda importanta cuvenita celor ce au contribuit la formarea ta spirituala. Ordinea prenumelor este:
– preotul ce te-a botezat;
– preotul care te-a cununat;
– preotul care iti este duhovnic;
– nasii de botez;
– nasii de cununie;
– parintii si fratii;
– socrii si cumnatii;
– tu, sotul/sotia si copiii;
– finii de cununie;
– finii de botez;
– bunici, unchi, matuse, verisori si alte rude;
– prieteni.
Acatist. Partea de final. Scrie motivul/ele pentru care te rogi. Foloseste urmatoarea formula: Multumim Domnului pentru toate cele daruite si ne rugam pentru… In cazul acatistului pentru morti, incheierea presupune urmatoarea formulare: Cu tot neamul lor cel adormit. Indiferent daca dai un acatist pentru vii sau pentru morti, cuvantul final trebuie sa fie Amin.