Cum sa faci tort norvegian

Ai gsta vreodata tort novergian? Probabil ca da. Se gaseste in cofetarii, dar poate fi preparat cu succes si in propria bucatarie. Nu e simplu de facut, deoarece necesita timp si pricepere. Satisfactia va fi, insa, garantata atat pentru tine, cat si pentru cei dragi!

Tort norvegian. Ingrediente pentru crema fiarta:

- 350 mililitri de lapte;

- 70 grame de zahar tos (3 linguri );

- un ou;

- 40 grame de amidon de porumb (2 linguri);

- 10 grame de zahar vanilat / un praf de zahar vanilinat;

- 70 grame de unt (grasime 72 sau 82,5 %);

- 300 mililitri de smantana pentru frisca de 33 %;

Tort norvegian. Ingrediente pentru aluat:

- 100 grame de unt;

- 100 grame de zahar tos (4 linguri);

- 4 galbenusuri de oua;

- 50 grame de lapte (3 linguri);

- 150 grame de faina (5 linguri);

- o lingurita de praf de copt;

Tort norvegian. Ingrediente pentru bezea:

- 4 albusuri de oua;

- 200 grame de zahar (8 linguri);

- un praf de sare;

- o lingurita de zahar vanilat / un praf de zahar vanilinat;

- o lingurita de suc de lamaie / un praf de sare de lamaie;

Tort norvegian. Ingrediente pentru crema decorativa (optional):

- 150 grame de smantana pentru frisca de 33 %;

- 150 grame de crema de branza;

Tort norvegian. Ingrediente pentru decor:

- 100 grame de migdale, fulgi de migdale sau de arahide.

Tort norvegian. Mod de preparare:

- prepara crema fiarta. Sparge ouale intr-un vas mic si amesteca-le cu zaharul tos, folosind un tel. Incorporeaza amidonul de porumb, apoi laptele;

- da vasul pe foc mediu si pregateste crema, amestecand-o incontinuu, pana cand devine groasa;

- opreste focul, adaugand zaharul vanilat si untul;

- amesteca bine cu telul, pana la omogenizare;

- toarna crema intr-o farfurie si acoper-o strans cu o folie alimentara;

- lasa crema sa se raceasca complet in frigider, timp de 2 ore;

- pregateste aluatul. Adauga untul la temperatura camerei si zaharul tos intr-un castron adanc. Bate ingredientele cu mixerul la viteza mare, pana cand obtii o compozitie pufoasa si cremoasa.

- adauga cate un galbenus si amesteca iar cu mixerul timp de 30 secunde;

- toarna laptele si mai amesteca putin.

- da faina prin sita in bol. Adauga si praful de copt;

- amesteca aluatul cu ajutorul unei spatule de silicon, prin miscari circulare, de jos in sus. Nu trebuie sa se formeze cocoloase;

- pregateste bezeaua. Adauga albusurile de oua, sarea, zaharul vanilat si sucul de lamaie intr-un castron adanc. Bate ingredientele cu ajutorul mixerului pornit la viteza mare, apoi incorporeaza cate putin zahar tos;

- tapteaza o tava cu hartie de copt(tava cu dimensiuni 32×26 cm);

- distribuie aluatul in tava cat poti de uniform;

- distribuie bezeaua peste aluat;

- fa un ornament cu lingurita peste bezea, care sa fie asemanator cu niste munti. Presara bezeaua cu migdale tocate marunt, arahide maruntite sau fulgi de migdale;

- da blatul in cuptorul preincalzit pana la 170 grade Celsius, circa 40 minute;

- scoate blatul din cuptor si taie-l in doua pe latime;

- lasa blatul la racit la temperatura camerei;

- bate smantana pentru frisca intr-un castron adanc, folosind mixerul, pana cand obtii o compozitie pufoasa si cremoasa;

- adauga cate putina crema fiarta si racita in castron si continua sa amesteci cu mixerul;

- asambleaza tortul. Asaza primul blat pe platoul de servire, apoi toarna toata crema obtinuta peste el si distribui-o uniform. Asaza al doilea blat deasupra si gata!

- raceste tortul in frigider minimum 2 ore inainte de servire.

Citeste si: Cum sa faci tort cu crema de caramel. Dureaza o jumatate de ora