Ai gsta vreodata tort novergian? Probabil ca da. Se gaseste in cofetarii, dar poate fi preparat cu succes si in propria bucatarie. Nu e simplu de facut, deoarece necesita timp si pricepere. Satisfactia va fi, insa, garantata atat pentru tine, cat si pentru cei dragi!
Tort norvegian. Ingrediente pentru crema fiarta:
- 350 mililitri de lapte;
- 70 grame de zahar tos (3 linguri );
- un ou;
- 40 grame de amidon de porumb (2 linguri);
- 10 grame de zahar vanilat / un praf de zahar vanilinat;
- 70 grame de unt (grasime 72 sau 82,5 %);
- 300 mililitri de smantana pentru frisca de 33 %;
Tort norvegian. Ingrediente pentru aluat:
- 100 grame de unt;
- 100 grame de zahar tos (4 linguri);
- 4 galbenusuri de oua;
- 50 grame de lapte (3 linguri);
- 150 grame de faina (5 linguri);
- o lingurita de praf de copt;
Tort norvegian. Ingrediente pentru bezea:
- 4 albusuri de oua;
- 200 grame de zahar (8 linguri);
- un praf de sare;
- o lingurita de zahar vanilat / un praf de zahar vanilinat;
- o lingurita de suc de lamaie / un praf de sare de lamaie;
Tort norvegian. Ingrediente pentru crema decorativa (optional):
- 150 grame de smantana pentru frisca de 33 %;
- 150 grame de crema de branza;
Tort norvegian. Ingrediente pentru decor:
- 100 grame de migdale, fulgi de migdale sau de arahide.
Tort norvegian. Mod de preparare:
- prepara crema fiarta. Sparge ouale intr-un vas mic si amesteca-le cu zaharul tos, folosind un tel. Incorporeaza amidonul de porumb, apoi laptele;
- da vasul pe foc mediu si pregateste crema, amestecand-o incontinuu, pana cand devine groasa;
- opreste focul, adaugand zaharul vanilat si untul;
- amesteca bine cu telul, pana la omogenizare;
- toarna crema intr-o farfurie si acoper-o strans cu o folie alimentara;
- lasa crema sa se raceasca complet in frigider, timp de 2 ore;
- pregateste aluatul. Adauga untul la temperatura camerei si zaharul tos intr-un castron adanc. Bate ingredientele cu mixerul la viteza mare, pana cand obtii o compozitie pufoasa si cremoasa.
- adauga cate un galbenus si amesteca iar cu mixerul timp de 30 secunde;
- toarna laptele si mai amesteca putin.
- da faina prin sita in bol. Adauga si praful de copt;
- amesteca aluatul cu ajutorul unei spatule de silicon, prin miscari circulare, de jos in sus. Nu trebuie sa se formeze cocoloase;
- pregateste bezeaua. Adauga albusurile de oua, sarea, zaharul vanilat si sucul de lamaie intr-un castron adanc. Bate ingredientele cu ajutorul mixerului pornit la viteza mare, apoi incorporeaza cate putin zahar tos;
- tapteaza o tava cu hartie de copt(tava cu dimensiuni 32×26 cm);
- distribuie aluatul in tava cat poti de uniform;
- distribuie bezeaua peste aluat;
- fa un ornament cu lingurita peste bezea, care sa fie asemanator cu niste munti. Presara bezeaua cu migdale tocate marunt, arahide maruntite sau fulgi de migdale;
- da blatul in cuptorul preincalzit pana la 170 grade Celsius, circa 40 minute;
- scoate blatul din cuptor si taie-l in doua pe latime;
- lasa blatul la racit la temperatura camerei;
- bate smantana pentru frisca intr-un castron adanc, folosind mixerul, pana cand obtii o compozitie pufoasa si cremoasa;
- adauga cate putina crema fiarta si racita in castron si continua sa amesteci cu mixerul;
- asambleaza tortul. Asaza primul blat pe platoul de servire, apoi toarna toata crema obtinuta peste el si distribui-o uniform. Asaza al doilea blat deasupra si gata!
- raceste tortul in frigider minimum 2 ore inainte de servire.
Citeste si: Cum sa faci tort cu crema de caramel. Dureaza o jumatate de ora