Vrei sa pregatesti ceva nou si aparte pentru masa de Craciun? Ce zici de un chec? Nu reteta pe care probabil deja o stii, ci una speciala, care soseste tocmai din Regatul Unit. Ne referim la checul englezesc cu fructe confiate, fructe uscate si nuci. O minunatie fina, moale si cu un gust de neuitat!
Chez englezesc cu fructe confiate. Ingrediente:
- 350 grame de unt moale (tinut la temperatura camerei);
- 350 grame de zahar (te sfatuim sa folosesti de trestie, desi merge si zahar normal);
- 450 grama de faina de grau c/s;
- 100 grame de faina de migdale;
- 5 oua mari/6 oua medii;
- 3 linguri de miere(sirop de artar)/ 2 linguri de melasa;
- o lingura de extract de vanilie/20 grame de zahar vanilat;
- 10 grame de praf de copt;
- o jumatate de lingurita de sare;
- 2 lingurite cu varf de scortisoara macinata;
- o lingurita cu varf de ghimbir macinat;
- o lingurita plina de amestec de condimente pentru Craciun;
- 400 - 500 mililitri de rom/coniac/vinars/suc de portocole(daca folosesti suc, gustul va fi diferit fata de reteta cu alcool)
- 800 grame de fructe uscate si confiate (la alegere);
- 200 grame de stafide albe acrisoare;
- 200 grame de stafide brunel
- 200 grame de alune de padure;
- 100 grame de migdale.
- 100 g de zahar pudra(pentru glazura);
- sucul stors de la o jumatate de lamaie(pentru glazura).
Chez englezesc cu fructe confiate. Mod de preparare:
- pune fructele uscate si confiate, stafidele spalate si uscate intr-o caserola;
- toarna alcoolul/alcoolul peste ele si amesteca bine;
- pune capcacul caserolei si du-o intr-un loc intunecat pentru 5 zile;
- amesteca din cand in cand fructele. Ele vor absorbi incet si sigur alcoolul;
- usuca alunele de padure in cuptor;
- lasa alunele sa se raceasca , apoi freaca-le intre palme pentru a le decoji;
- acopera migdalele cu apa fierbinte pentru 10 minute, dupa care decojeste-le si usuca-le in cuptor. Lasa nucile intregi sau marunteste-l un pic cu un cutit.;
- da untul moale prin mixer(viteaza cea mai mare) pentru aproximativ 4 minute, apoi incorporeaza treptat zaharul, mierea si extractul de vanilie in el;
- adauga ouale treptat(unul cate unul), amestecand de fiecare data. Vei obtine un amestec omogen;
- amesteca ingredientele uscate intr-un alt castron( faina cernuta de grau, faina de migdale, praful de copt, sarea, scortisoara macinata, ghimbirul macinat si amestecul de condimente pentru Craciun;
- inncorporeaza ingredientele uscate treptat (in 3 etape) in compozitia de unt. Amesteca folosind o spatula sau cu mixerul pornit la viteza mica.
- adauga amestecul de fructe si nucile in aluat, incorporandu-le cu spatula. Ar trebui sa obtii un aluat vascos, in care lingura sa stea in pozitie verticala. Adauga putina faina, daca aluatul e prea lichid!
- unge avile cu unt si pudreaza-le cu faina / tapeteaza-le cu hartie de copt, unsa cu ulei;
- adauga treptat aluatul in tavi, presandu-l hotarat cu spatula, astfel incat sa nu ramana goluri;
- umple fiecare tava trei sferturi;
- da checurile la cuptorul preincalzit la 150 grade Celsius (raftul mijlociu, programul jos-sus, fara convectie). Timpul de coacere depinde de caracteristicile cuptorului si dimensiunile tavilor: circa 40 minute pentru tavile mici sau doua ore si jumatate ore pentru tavile mari. Vei verifica coacerea folosind testul clasic cu scobitoarea;
- scoate checurile si lasa-le sa se raceasca pentru o oara si jumatate;
- scoate checurile din tavi, indeparteaza hartia de copt si pune-le pe un gratar pana se racesc complet
- inteapa frecvent checurile cu betisoare de lemn pentru frigarui;
- insiropeaza-le cu rom / rom combinat cu suc de portocale (circa 100 ml). Foloseste lingurita si pensula, imbiband checul pe toate partile;
- inveleste individual checurile in hartie de copt si folie de aluminiu;
- baga checurile intr-o caserola si du-le intr-un loc intunecat si racoros(beci);
- lasa checurile la maturat pentru o luna si jumatate. Le poti insiropa, daqca doresti, o data la 7 zile cu rom!
- decoreaza checurile, inainte de a le consuma!
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Cum sa prepari CHEC cu PERE