Toporasii infloresc primavara, iar din aceste flori se poate prepara un serbet aromat.
Ingrediente:
- 500 grame foi de toporasi,
- un kg zahar,
- o lingurita zeama de lamaie.
Mod de preparare:
##STEP##
Se aleg petale de toporasi, se oparesc cu 1litru de apa si se lasa sa dea cateva clocote, acoperit. ##END STEP##
##STEP##
Se da la o parte sa se raceasca. ##END STEP##
##STEP##
Se strecoara zeama si se lasa sa se limpezeasca. ##END STEP##
##STEP##
Se pune la topit in vasul de dulceata la foc foarte mic zaharul cu cu 3 pahare de zeama strecurata si limezita. ##END STEP##
##STEP##
Cand zaharul s-a topit se impinge vasul pe foc iute, la fiert. ##END STEP##
##STEP##
Se ia spuma si se leaga ceva mai tare. Se incearca daca este legat dand drumul la cateva picaturi intr-o ceasca cu apa foarte rece. ##END STEP##
##STEP##
Daca picaturile nu se dizolva indata si se pot lua intre degete, serbetul este gata si se da imediat jos de pe foc. ##END STEP##
##STEP##
Daca nu este gata, se lasa sa mai fiarba, incercand din nou. Se va incerca de 2 - 3 ori, ca sa iasa serbetul potrivit de legat. ##END STEP##
##STEP##
Cand fierbe, se sterg marginile tingirii cu o carpa curata inmuiata in apa rece ca sa se curete zaharul intarit pe margini si care face sa se zahariseasca serbetul. ##END STEP##
##STEP##
Se adauga putina vanilie. Se da la o parte si cand s-a racorit si se freaca cu facaletul. ##END STEP##
##STEP##
Cand incepe sa se albeasca, se toarna zeama de lamaie. ##END STEP##
Remedii cu floare de toporasi:
Tot floarea Afroditei, numita si viola, preparata sub forma de infuzie trateaza bronsitele, durerile reumatice, afectiunile renale si constipatia.