Peltea de mere

Pentru peltea se aleg mere Renete, sau mere cretesti, rosii si cu miezul mai tare.

Cele fainoase se sfarama la fiert si dau o peltea tulbure.

Ingrediente:

- 1 litru zeama in care au fiert merele,
- 1 kg zahar.

Mod de preparare:

##STEP##

Se spala merele, se taie in patru si fiecare sfert inca in doua, fara sa se curete de coaja si fara sa se scoata samburii. ##END STEP##

##STEP##

Se pun intr-o cratita, in apa, pe masura ce sunt taiate, ca sa nu se innegreasca. ##END STEP##

##STEP##

La 1 kg mere trebuie 1 litru de apa. Se fierb cu totul, la foc potrivit, se acopera cu un capac si nu se ating merele in timpul fiertului, ca sa nu se sfarame. ##END STEP##

##STEP##

Dupa ce au clocotit un sfert de ora si merele s-au muiat, se toama cu totul, intr-o sita de par pusa peste un castron si se lasa fara sa se apese merele, circa 20 de minute, pana se scurge bine zeama. ##END STEP##

##STEP##

Se mai lasa sa se limpezeasca inca o jumatate de ora si se trec printr-un tifon des. ##END STEP##

##STEP##

La un litru din aceasta zeama limpezita, se pune 1 kg de zahar. ##END STEP##

##STEP##

Se lasa intai pe marginea masinii pana se topeste zaharul, apoi se fierbe la foc bun, luand spuma de cate ori este necesar. ##END STEP##

##STEP##

Se incearca daca este gata punand putina peltea pe o farfurioara. ##END STEP##

##STEP##

Dupa ce s-a racit, se desparte cu lingurita in doua, formand o carare. Daca nu se uneste la foc pelteaua este gata. ##END STEP##

##STEP##

Se toarna fierbinte in borcane. ##END STEP##

Dupa ce se raceste, pelteaua de mere arata exact ca un jeleu.

Din merele fierte se poate face marmelada, adaugand zaharul necesar.