Daca ti-au ramas cateva cotoare si coji de gutui, nu le arunca pentru ca le poti folosi la realizarea unui jeleu de gutui, numit peltea.
Ingrediente:
- 1 litru zeama in care au fiert gutuile,
- 1 kg zahar.
Mod de preparare:
##STEP##
Se aleg gutui frumoase, de preferinta mici, galbene, coapte si fara pete. ##END STEP##
##STEP##
Se spala, se sterg cu o carpa de puful de deasupra, se taie in patru si fiecare sfert in doua. Nu se curata de coaja si nu se scoate mjlocul care contine o cantitate mare de materie gelatinoasa (pectina). ##END STEP##
##STEP##
Se pun intr-o cratita cu apa, pe masura ce sunt taiate, socotind 2 litri de apa la 1 kg de gutui. ##END STEP##
##STEP##
Se adauga si cateva mere cretesti rosii, taiate in sferturi. Se lasa sa fiarba circa o ora, la foc mic, pana ce gutuile sunt atat de moi, incat pot fi strapunse usor cu coada unui chibrit. ##END STEP##
##STEP##
Se lasa sa se limpezeasca zeama asa cum s-a aratat la pelteaua de mere. ##END STEP##
##STEP##
Se pun la fiert zeama limpezita si zaharul. Se lasa intai pe marginea focului pana se topeste zaharul, apoi se fierbe la foc bun, luand spuma de cate ori este necesar. ##END STEP##
##STEP##
Se incearca daca este gata punand putina peltea pe o farfurioara. Dupa ce s-a racit, se desparte cu lingurita in doua, formand o carare. Daca nu se uneste la foc pelteaua este gata. ##END STEP##
##STEP##
Se toarna fierbinte in borcane. ##END STEP##
Ceea ce ramane dupa ce se strecoara zeama, se poate intrebuinta pentru a face marmelada sau pasta de gutui, deci nu se arunca absolul nimic.