Peltea de agrise

Peltea de agrise

Agrisele sunt niste fructe de culoare rosu aprins care se coc in luna iunie.

Din ele se pot face diverse conserve pentru iarna, iar un preparat gustos care este consumat cu placere este pelteaua de agrise.

Ingrediente:

- un kilogram agrise,
- ¼ kg coacaze,
- un kg zahar.

Mod de preparare:

##STEP##

Se aleg agrisele, se spala, se pun intr-o cratita, adaugand la 1 kg de agrise ¼ kg de coacaze albe spalate si alese. ##END STEP##

##STEP##

Se pune apa, sa le cuprinda. Se lasa sa fiarba la foc mic pana se inmoaie boabele. ##END STEP##

##STEP##

Se storc apoi cate putine odata, printr-o panza deasa. ##END STEP##

##STEP##

Drojdia ramasa se umezeste cu putina apa si se mai stoarce ca sa iasa toata zeama. ##END STEP##

##STEP##

Se lasa sa se limpezeasca, se trece din nou printr-o panza si se pune la fiert cu zaharul. ##END STEP##

##STEP##

Se adauga un kg de zahar la un litru zeama bine limpezita. Se tine pe marginea aragazului si amestecand pana se topeste tot zaharul si se ia spuma cu grija, de cate ori se ridica. ##END STEP##

##STEP##

Se lasa sa fiarba pana se leaga ca pentru serbet. ##END STEP##

##STEP##

Se incearca daca este gata punand putina peltea pe o farfurioara. ##END STEP##

##STEP##

Dupa ce s-a racit, se desparte cu lingurita in doua, formand o carare. ##END STEP##

##STEP##

Daca nu se uneste la foc pelteaua este gata. In acest timp se da tingirea la o parte, ca sa nu mai fiarba siropul. ##END STEP##

##STEP##

Cand este trecuta de fiert, pelteaua devine cleioasa. ##END STEP##

##STEP##

Se toarna fierbinte in borcane, avand grija sa invelim borcanul cu o carpa uda ca sa nu se sparga, daca este de sticla. ##END STEP##