Marinada - principii de baza:
- un element acid – otet, vin, suc de lamaie, iaurt sau sos de soia (ajuta la fragezire).
- ulei – ulei de masline, de floarea-soarelui sau de susan (pastreaza suculenta).
- condimente si ierburi – usturoi, piper, cimbru, rozmarin, coriandru, boia, chili etc.
- indulcitor(optional) – miere, zahar brun sau sirop de artar (pentru o crusta caramelizata).
- sare si sosuri – sos de soia, Worcestershire, sare de mare, sare afumata etc.
Cum sa marinezi carnea de vita. Marinada clasica pentru fragezire (pentru friptura la tigaie/gratar):
- 100 ml ulei de masline.
- 50 ml sos de soia.
- 2 linguri otet balsamic.
- 3 catei de usturoi pisati.
- o lingurita piper negru.
- o lingurita cimbru sau rozmarin.
- amesteca toate ingredientele si freaca bine carnea. Pune carnea la frigider intr-un recipient acoperit pentru 3-4 ore.
Cum sa marinezi carnea de vita. Marinada picanta (pentru friptura sau frigarui):
- 100 ml ulei de masline.
- 50 ml suc de lamaie.
- 2 lingurite boia iute sau chili.
- o lingurita chimen macinat.
- o lingurita sare.
- 2 catei de usturoi zdrobiti.
- marinarea trebuie sa dureze circa 6 ore.
Cum sa marinezi carnea de vita. Marinada cu vin rosu (pentru carne de vita la cuptor):
- 200 ml vin rosu sec.
- 50 ml ulei de masline.
- o ceapa taiata felii.
- 3 catei de usturoi pisati.
- o lingurita piper negru.
- o crenguta de rozmarin.
- ofera o aroma bogata si ajuta la fragezire. Marineaza carnea intre 10 si 12 ore.
Cum sa marinezi carnea de vita. Sfaturi utile:
- nu marina carnea prea mult timp in lichide acide (ex. otet sau citrice), pentru ca poate deveni prea moale.
- tine carnea la frigider in timpul marinarii.
- scoate carnea din frigider cu 30 de minute inainte de gatire, ca sa ajunga la temperatura camerei.
Citeste si: Cum sa marinezi crap argintiu