Carnea de vita se marineaza pentru imbogatirea aromei si pentru fragezire. Exista mai multe retete de marinare. Secretul este sa alegi ingredientele potrivite in functie de metoda de gatire si de tipul de carne.
Marinada - principii de baza:
- un element acid – otet, vin, suc de lamaie, iaurt sau sos de soia (ajuta la fragezire).
- ulei – ulei de masline, de floarea-soarelui sau de susan (pastreaza suculenta).
- condimente si ierburi – usturoi, piper, cimbru, rozmarin, coriandru, boia, chili etc.
- indulcitor(optional) – miere, zahar brun sau sirop de artar (pentru o crusta caramelizata).
- sare si sosuri – sos de soia, Worcestershire, sare de mare, sare afumata etc.
Cum sa marinezi carnea de vita. Marinada clasica pentru fragezire (pentru friptura la tigaie/gratar):
- 100 ml ulei de masline.
- 50 ml sos de soia.
- 2 linguri otet balsamic.
- 3 catei de usturoi pisati.
- o lingurita piper negru.
- o lingurita cimbru sau rozmarin.
- amesteca toate ingredientele si freaca bine carnea. Pune carnea la frigider intr-un recipient acoperit pentru 3-4 ore.
Cum sa marinezi carnea de vita. Marinada picanta (pentru friptura sau frigarui):
- 100 ml ulei de masline.
- 50 ml suc de lamaie.
- 2 lingurite boia iute sau chili.
- o lingurita chimen macinat.
- o lingurita sare.
- 2 catei de usturoi zdrobiti.
- marinarea trebuie sa dureze circa 6 ore.
Cum sa marinezi carnea de vita. Marinada cu vin rosu (pentru carne de vita la cuptor):
- 200 ml vin rosu sec.
- 50 ml ulei de masline.
- o ceapa taiata felii.
- 3 catei de usturoi pisati.
- o lingurita piper negru.
- o crenguta de rozmarin.
- ofera o aroma bogata si ajuta la fragezire. Marineaza carnea intre 10 si 12 ore.
Cum sa marinezi carnea de vita. Sfaturi utile:
- nu marina carnea prea mult timp in lichide acide (ex. otet sau citrice), pentru ca poate deveni prea moale.
- tine carnea la frigider in timpul marinarii.
- scoate carnea din frigider cu 30 de minute inainte de gatire, ca sa ajunga la temperatura camerei.
Citeste si: Cum sa marinezi crap argintiu