Daca esti crescator de animale, stii foarte bine cum se sacrifica un iepure. De asemenea, credem ca stii si cum se jupoaie dupa sacrificare, astfel incat sa devina bun pentru gatit. Daca esti incepator, trebuie sa stii ca aceasta activitate necesita atentie, dexteritate si respect fata de animal.
Cum sa jupoi un iepure. Ai nevoie de:
- un cutit bine ascutit;
- un loc curat de lucru;
- o sfoara sau carlige pentru suspendarea iepurelui;
- manusi (optional).
Cum sa jupoi un iepure. Pasi:
- sacrificarea (daca nu e deja sacrificat). Asigura-te ca sacrificarea s-a facut rapid si fara suferinta. De obicei, se foloseste o lovitura precisa la baza craniului.
- suspendarea iepurelui. Atarna animalul mort de picioarele din spate folosind o sfoara sau carlige, astfel incat sa fie stabil si sa ai acces usor la corpul sau.
- realizarea taieturii initiale. Taie pielea de jur imprejurul picioarelor din spate, aproape de glezne. Apoi fa o taietura longitudinala, de la baza cozii catre buric.
- separarea pielii. Apuca pielea de la taietura initiala si incepe sa o desprinzi de carne, tragand incet si constant. Daca pielea se rupe greu, foloseste cutitul pentru a ajuta la separare, dar cu grija sa nu perforezi carnea.
- finalizarea. Continua sa tragi pielea in jos, pana ce ajungi la cap. Taie urechile si capul daca este necesar pentru a elibera complet pielea.
- curatarea. Spala pielea daca intentionezi sa o conservezi, iar carcasa trebuie curatata de organe pentru a fi gatita sau depozitata.
Citeste si: Cum sa hranesti iepurele cu verdeata