Pilaf de raci

Pregatit doar din cozi sau din raci intregi, pilaful de crustacee este un preparat obisnuit in Delta Dunarii sau la mare.

Ingrediente:

- 18 raci mijlocii,
- 3 l apa,
- 1 lingura sare,
- 3 catei de usturoi,
- 10 boabe de piper,
- 6 linguri de ulei,
- 1 ceasca mare de orez.

Mod de preparare:

##STEP##

Se fierbe atata apa intr-o oala cat sa acopere racii, nu mai mult. ##END STEP##

##STEP##

La patru litri de apa se pune o lingura plina de sare; in orice caz, apa se gusta deoarece ea trebuie sa fie mai sarata decat se cere la gust. ##END STEP##

##STEP##

Se pun cativa catei de usturoi si, dupa gust, putine condimente, adica o frunza de dafin si un fir de patrunjel, iar cine doreste, zarzavat de supa si ceapa. ##END STEP##

##STEP##

Se fierb la foc iute. ##END STEP##

##STEP##

Cand zeama clocoteste, se arunca inauntru racii, bine spalati in mai multe ape si scursi, si cateva boabe de piper. ##END STEP##

##STEP##

Se tin pe foc inca cinci minute, nu mai mult, socotite din momentul cand au dat in clocot. Se lasa sa se raceasca in apa lor. ##END STEP##

##STEP##

Dupa dorinta se poate adauga in apa zarzavat de supa si ceapa. ##END STEP##

##STEP##

Cand s-au racorit, se curata de coaja, se scoate matul din gaturi, iar acestea impreuna cu labele sunt puse la o parte. ##END STEP##

##STEP##

De asemenea se pot lasa la o parte cateva carapace care se umplu la sfarsit cu orez si servesc drept garnitura. ##END STEP##

##STEP##

Se indeparteaza stomacul si cele doua pietre albe, cand exista, iar restul de coji se piseaza bine in piulita de piatra. ##END STEP##

##STEP##

Se incing intr-o cratita trei linguri de ulei, se pun cojile pisate si cand incep sa se rumeneasca, se sting cu patru cesti de zeama in care au fiert racii. Se lasa sa fiarba bine. ##END STEP##

##STEP##

Se strecoara zeama printr-o sita fina. Separat se incing trei linguri de ulei, se pune orezul ales si spalat si cand incepe sa se rumeneasca, se adauga doua cesti de zeama in care au fiert cojile de raci. ##END STEP##

##STEP##

Se da orezul la cuptor 20 - 30 minute si nu se mai umbla cu lingura. ##END STEP##

##STEP##

Cand este gata, se da la o parte si se amesteca cu labele si cu o parte din gaturi. ##END STEP##

##STEP##

Se adauga un praf de piper. Se asaza intr-o forma de tabla, pastrand cateva linguri cu care se umplu carapacele. ##END STEP##

##STEP##

Se rastoarna din forma pe farfurie si se pun imprejur gaturile ramage si carapacele umplute cu orez. ##END STEP##