Pilaful se poate prepara doar cu legume, cu carne sau cu fructe de mare.
Din categoria fructelor de mare o reteta cu iz pescaresc este pilaful de midii.
Ingrediente:
- 2 kg midii,
- un pahar de vin,
- o ceapa,
- o frunza de patrunjel,
- cimbru,
- foi de dafin,
- 2 catei de usturoi,
- o ceasca cu orez,
- 2 linguri unt sau ulei,
- o ceapa mica,
- o lingurita de bulion,
- sare, piper.
Mod de preparare:
##STEP##
Midiile se spala bine, una cate una, pana se inlatura tot nisipul. Scoicile trebuie sa fie bine inchise. ##END STEP##
##STEP##
Cand sunt intredeschise, se introduce foarte putin varful unui cutit. Daca se inchid imediat, inseamna ca sunt vii, daca nu se inchid, inseamna ca sunt moarte si trebuie aruncate. ##END STEP##
##STEP##
Dupa curatare, midiile se pun intr-o cratita incapatoare, nu prea multe o data, pentru a fi cuprinse uniform de caldura. ##END STEP##
##STEP##
Cand sunt vii, midiile se deschid imediat la fiert. Se adauga ceapa taiata felii, mirodeniile, sarea, piperul si un pahar de vin alb sau de apa. ##END STEP##
##STEP##
Se acopera cratita si se fierb la foc iute. ##END STEP##
##STEP##
Din cand in cand se salta cratita, astfel incat sa vina toate in contact cu focul. ##END STEP##
##STEP##
Dupa 10 - 15 minute, toate midiile trebuie sa fie deschise, deci gata. Se scoate cu totul carnea din scoica, se tine la cald, dar nu direct pe aragaz. ##END STEP##
##STEP##
Se scurge zeama in alt vas. Se scoate cu totul carnea din scoica. ##END STEP##
##STEP##
Se prajeste usor in unt sau in ulei o ceapa mica, taiata marunt si o ceasca de orez ales, spalat si apoi bine uscat. ##END STEP##
##STEP##
Se sting cu doua cesti din zeama in care au fiert midiile, la care se adauga, daca este necesar, zeama de carne sau apa. ##END STEP##
##STEP##
Se pune bulionul de rosii, sarea si piperul. Se da la cuptor. ##END STEP##
##STEP##
Cand orezul este aproape gata, se pun midiile. ##END STEP##
##STEP##
Pilaful astfel obtinut, se pune in farfurii si se serveste fierbinte. ##END STEP##