Friptura de vita este hranitoare daca stii cum sa o prepari
Pentru aceasta reteta se foloseste pulpa de vita macra impanata cu slanina.
Ingrediente:
- 1,5 kg carne macra,
- o lingura de untura,
- 500 g slanina,
- un pahar de vin,
- o lingura de rachiu,
- sare, piper,
- o foaia de dafin,
- un fir de patrunjel,
- 2 morcovi,
- 20 fire de arpagic.
Mod de preparare:
##STEP##
Se alege o bucata de pulpa sau alta carne macra, de 1 ½ kg. O bucata mai mica s-ar usca si ar pierde din fragezime. ##END STEP##
##STEP##
Se impaneaza cu slanina, apoi se leaga, pentru a-i da o forma buna ca sa poata fi frumos taiata felii cand este gata. ##END STEP##
##STEP##
Se pune carnea intr-o cratita cu putina untura incinsa si se frige pe toate partile vreo 20 de minute. Se scurge untura. ##END STEP##
##STEP##
Se toarna un paharel cu vin alb sau rosu si o lingura de rachiu. Se lasa sa fiarba descoperit, intorcand carnea pe o parte si pe alta pana ce lichidul este aproape scazut. ##END STEP##
##STEP##
Se adauga carnea pe o parte si pe alta pana ce lichidul este aproape scazut. Se adauga sare, piper, o frunza de dafin, un fir de patrunjel si un litru de apa. ##END STEP##
##STEP##
Cand incepe sa fiarba se acopera, se da la cuptor si se lasa sa fiarba inabusit cam 2 ore. Intre timp se intoarce de cateva ori. ##END STEP##
##STEP##
Dupa 2 ore se adauga morcovii taiati felii rotunde, nu prea subtiri si arpagicul. Se lasa sa mai fiarba pana ce se inmoaie zarzavatul. ##END STEP##
##STEP##
Cand este gata zeama trebuie sa fie mult scazuta. Se scot atele, se taie carnea felii si se asaza pe farfurie. Imprejur se pun ceapa si morcovii. ##END STEP##
##STEP##
Sosul din cratita se trece prin sita si se toarna peste friptura. ##END STEP##
Se serveste fierbinte cu salata.