Ciulamaua se poate prepara cu carne de pasare, dar si cu organe de vaca. Noi va sugeram ciulamaua cu rinichi de vita.
Ingrediente:
- un rinichi de vaca sau 2 rinichi de vitel,
- 2 linguri unt,
- o lingura faina,
- 2 cesti zeama de carne,
- sare, piper.
Mod de preparare:
##STEP##
Se face un sos alb de faina, prajind usor o lingura de faina intr-o lingura de unt si se stinge cu zeama de carne. ##END STEP##
##STEP##
Se potriveste de sare si de piper. Se lasa sa fiarba incet, pe marginea aragazului, 20 de minute, adaugand, daca este necesar, cate putina zeama de carne, pana ce sosul se leaga ca o smantana subtire. ##END STEP##
##STEP##
Se curata rinichii de pielita, se spala in mai multe ape, se taie in doua in lungime, se scoate grasimea din mijloc, deoarece da miros greu rinichiului, mai ales daca provine de la o vaca batrana. ##END STEP##
##STEP##
Fiecare jumatate se taie in curmezis, in felii de 5 - 6 milimetri. ##END STEP##
##STEP##
Rinichiul de vaca, dupa ce este taiat felii, se opareste cu apa clocotita si se scurge bine. ##END STEP##
##STEP##
Apoi se spala cu apa amestecata cu otet. Inainte de a fi pus pe foc, trebuie uscat cu un servet. ##END STEP##
##STEP##
Se taie felii subtiri si se pun la foc intr-o tigaie cu o lingura de unt. Nu se sareaza. ##END STEP##
##STEP##
Se tin numai cateva clipe, pana capata culoare, fara sa se rumeneasca. Se asaza feliile de rinichi in cratita cu sosul de faina si se lasa sa dea impreuna un singur clocot. ##END STEP##
Mod de servire:
Se serveste mancarea foarte fierbinte cu mamaliguta.