Chiftele cu sos de rosii

Pentru chiftelele cu sos de rosii se foloseste doar carne de vita sau in amestec cu porc si miel.

Ingrediente:

- 750 g carne macra,
- o ceapa miilocie,
- o felie de paine,
- un morcov,
- un cartof,
- un ou (sau o ligura de faina),
- sare, piper,
- verdeata tocata,
- 2 Iinguri de pesmet,
- 100 g untura.

Pentru sos:

- 500 g rosii (sau 2 linguri bulion de rosii),
- o lingura de untura,
- o lingurita faina,
- o bucatica de zahar,
- putina frunza de telina,
- sare.

Mod de preparare:

##STEP##

Se da prin masina de tocat carne macra mai grasuta. In cazul cand carnea nu este de loc grasa, se adauga, cand se toaca prin masina, o lingura buna de jumari ramase de la topitul unturii. ##END STEP##

##STEP##

O data cu carnea, se da prin masina si o ceapa tocata, prajita in putina untura, iar la sfirsit miezul de la o felie de paine groasa cat doua degete, muiata in apa si stoarsa. Este bine ca tocatura sa fie data inca o data prin masina. ##END STEP##

##STEP##

Ca sa iasa chiftelele mai fragede si mai pufoase, se poate adauga un morcov si un cartof, curatati si dati prin masina odata cu carnea. ##END STEP##

##STEP##

Se adauga un ou care poate fi inlocuit la nevoie cu o lingura de faina, apoi sare, un praf de piper, putin patrunjel sau marar tocat fin. Se amesteca cu o lingura de lemn. ##END STEP##

##STEP##

Se formeaza chiftele rotunde care se dau prin faina si se prajesc in untura. Se pun intr-o cratita. ##END STEP##

##STEP##

Se face un sos de rosii.  Se spala cateva rosii frumoase, se rup bucati si se pun sa fiarba; se trec prin sita, se adauga sarea, zaharul, untul si frunza de telina. ##END STEP##

##STEP##

Se lasa sa mai fiarba pana se ingroasa cat trebuie. Inainte de a se servi, se scoate frunza de telina. ##END STEP##

##STEP##

Se toama deasupra si se lasa sa dea cateva clocote la foc mic. ##END STEP##