Aspicul este o gelatina care se obtine de regula din carne de vita si porc care ii da tarie.
Ingrediente:
Pentru 1 ½ kg aspic:
-5 litri apa,
- 1 kg carne de vaca,
- 250 g oase gelatinoase,
- 2 picioare de porc,
- 2 picioare de vitel,
- 250 g vin alb,
- zarzavat de supa,
- 2 cuisoare,
- 2 foi de dafin,
- 10 boabe piper,
- o lingurita rasa de sare,
- 2 albusuri,
- cojile de la 2 oua.
Mod de preparare:
##STEP##
Se pun la foc intr-o oala cu apa: carnea de vaca, un os gelatinos sfaramat in bucati, picioarele de vitel si de porc. ##END STEP##
##STEP##
Acestea din urma pot fi inlocuite cu o bucata de sorici. Se adauga vin alb si se lasa sa fiarba descoperit la foc mic. ##END STEP##
##STEP##
Din cand in cand se ia spuma. Dupa 2 ore de fiert se adauga ceapa in care s-au infipt cuisoarele, apoi un morcov, un patrunjel, foile de dafin si sarea. ##END STEP##
##STEP##
Se lasa sa mai fiarba inca 2 ore la un foc mic pana ce carnea se desprinde usor de pe oase si zeama devine cleioasa. ##END STEP##
##STEP##
Se da la o parte, se strecoara si se curata de toata grasimea ridicata la suprafata.##END STEP##
##STEP##
Separat, intr-o oala mare, se bate albusul spuma, se adauga cojile de ou sfaramate si boabele de piper. ##END STEP##
##STEP##
Deasupra se toarna incet zeama putin racorita, ferindu-ne s-o varsam pana in fund, ca sa nu cada si particelele depuse in timpul racirii. ##END STEP##
##STEP##
Se pune oala din nou la foc potrivit si se bate continuu cu telul pana ce incepe zeama sa fiarba in clocote mici. ##END STEP##
##STEP##
Zeama nu trebuie lasata sa fiarba prea repede, deoarece albusul s-ar inchega prea curand si n-ar mai servi la limpezirea aspicului. ##END STEP##
##STEP##
Dupa ce a dat in clocot, se trage la marginea masinii si se lasa sa fiarba incet 15 minute. ##END STEP##
##STEP##
Daca se da spuma la o parte cu lingura, lichidul trebuie sa apara complet limpezit. ##END STEP##
##STEP##
Se gusta si se potriveste de sare. Se strecoara fierbinte, printr-o carpa deasa udata cu apa si stoarsa. ##END STEP##