Gutuile sunt fructe reprezentative pentru toamna. Romanii si nu numai le prefera atat in stare naturala cat si conservate (compot, dulceata). Stiati, insa, ca din gutui poti sa prepari si o minunata bautura alcoolica? Daca nu, va spunem noi. Bautura se numeste gutuiata (lichior de gutui) si se prepara acasa de pe vremea bunicilor, care o considerau o delicatesa.
Ingrediente gutuiata (lichior de gutui):
- un kilogram de gutui coapte bine;
- un litru de alcool dublu rafinat – 80/96 grade;
- un kilogram de zahar;
- tuica de casa( dupa gust);
- scortisoana/vanilie/anason(optional).
Mod de preparare gutuiata de casa:
- spala gutuile;
- curata gutuile de cotoare si de seminte;
- taie gutuile felii si pune-le intr-o damigeana(borcan mai mare);
- adauga zaharul si amesteca bine;
- pune vasul in beci(camara), la intuneric si lasa-l 3 zile;
- agita damigeana(borcanul) de cateva ori pe zi;
- in momentul in care zaharul se topeste complet si se aduna la fund un sirop gros, foarte dulce, adauga alcoolul dublu rafinat;
- lasa amestecul la macerat minimum 10 zile;
- daca doresti poti adauga scortisoara/vanilie/anason, dupa gust. Nu exagera, deoarece aroma gutuilor trebuie sa primeze.
- gutuiata va iesi foarte dulce dar si foarte tare, asa ca e recomandabil sa o combini cu niste tuica de pruna de casa cand o consumi.
Spor la treaba si hai noroc!