Bucataria japoneza este recunoscuta in lume pentru deliciosul si sanatosul sushi. Putini stiu, insa, ca si produsele coapte sunt create cu multa maiestrie in bucataria nipona. Astazi, o sa iti prezentam reteta pentru Hokkaido sau mai simplu spus: chifle japoneze. Vor iesi pufoase cum nici nu ti-ai imaginat!
Hokkaido/chifle japoneze. Ingrediente pentru aluat:
- 200 mililitride lapte;
- 350 grame de faina;
- 15 grame de drojdie proaspata/7 grame de drojdie uscata;
- 45 grame de zahar;
- 8 grame de zahar vanilat;
- o lingurita de sare;
- un ou mare;
- o lingura de unt moale.
Hokkaido/chifle japoneze. Ingrediente pentru umplutura:
- 3 linguri de zahar;
- 2 linguri de unt topit;
- o lingurita de scortisoara macinata.
Hokkaido/chifle japoneze. Alte ingrediente:
- un ou pentru ungerea chiflelor inainte de coacere;
- 2 linguri de unt topit pentru ungerea chiflelor dupa coacere);
- zahar pudra - decor.
Hokkaido/chifle japoneze. Mod de preparare:
- vei incepe cu prepararea aluatului;
- amesteca 100 ml de lapte si 2 linguri cu varf de faina cernuta intr-o cratita mica(cu fund gros). Foloseste telul pentru a nu se forma cocoloase.
- amesteca fara oprire, in timp ce compozitia fierbe 3 minute la foc mic;
- opreste focul cand amestecul are consistenta de puding. Compozitia rezultata poarta numele de tangzhong.
- acopera cu folie alimentara tangzhong-ul. Ai grija ca folia sa atinga suprafata amestecului;
- lasa tangzhong-ul la racit la temperatura camerei;
- dizolva drojdia in 100 ml de lapte cald;
- adauga zaharul si 2 linguri cu varf de faina cernuta. ;
- amesteca pana la omogenizare;
- acopera amestecul(plamadeala) cu folie alimentara si pune-l deoparte la cald pentru un sfert de ora. Astfel, se va activa drojdia;
- adauga oul, sarea si zaharul vanilat in plamadeala si amesteca;
- adauga tangzhong-ul racit si amesteca iar;
- adauga faina ramasa in mod treptat;
- amesteca cu o lingura pana cand aluatul devine suficient de vascos;
- framanta acum aluatul cam 10 minute. Acesta va deveni omogen si mai putin lipicios.
- adauga untul moale in aluat;
- continua sa framanti inca 10 minute. Untul se va incorpora in aluat;
- modeleaza aluatul sub forma de bila si pune-l intr-un castron adanc, uns cu ulei.;
- acopera aluatul cu folie alimentara si lasa-l la dospit 90 minute. Ar trebui sa isi tripleze volumul intr-un loc cald!
- topeste untul;
- amesteca scortisoara macinata si zaharul;
- modeleaza chiflele;
- pune aluatul dospit pe masa presarata cu faina si imparte-l in 6 bucati egale, fiecare cu forma de bila;
- intinde fiecare biluta de aluat sub forma de turtita ovala, cu grosimea de circa 5 milimetri;
- unge turtita de aluat cu unt si presar-o cu zahar combinat cu scortisoara;
- indoaie marginile lungi spre interior, suprapunandu-le putin. Intinde-o inca putin cu sucitorul, dupa care ruleaz-o sub forma de rulou si lipeste-i cusatura;
- pune chiflele pe tava tapetata cu hartie de copt;
- acopera-le cu folie alimentara si lasa-le asa jumatate de ora;
- unge acum chiflele cu ou batut, folosind o pensula.
- pune chiflele la copt pentru 25 minute, in cuptorul preincalziut pana la 180 grade Celsius. Chiflele vor fi gata cand sunt rumenite.
- scoate chiflele din cuptor si unge-le cu unt topit. Lasat-le sa se raceasca pe gratar.
- presara zahar pudra peste chifle(optional)
Citeste si: Cum sa faci CHIFLE cu GALBIORI