Culesul prunelor pentru consum:
- in aceasta situatie, prunele se culeg cu mana, fruct cu fruct. Astfel, nu se vor deteriora si vor putea fi consumate in stare buna.
- daca ai o cantitate mica de cules, e de ajuns sa iti angrenezi prietenii si/ sau familia la cules. Atentie la securitatea corporala! Urcati-va in copac doar legati cu chingi si imbracati bine. Nu expuneti pielea, deoarece crengile de prun sunt foarte dure(va veti zgaria).
- daca ai o cantitate mare de cules, angajeaza oameni cu ziua(asta daca nu cumva ai ferma ta si angajati).
Culesul pentru tuica(palinca):
- in acest caz, ai scapat de culesul manual. In schimb, vei utiliza tehnicile de scuturare si de batut.
- dupa scuturarea pomului, nu toate fructele vor pica la sol. Asa ca ai nevoie de o prajina rezistenta din lemn. Aceasta are de obicei, o lungime intre 2 si 4 metri. Poti bate prunul atat de la sol cat si din copac. Ca si la culesul pentru consum, mare atentie la accidente. Foloseste chinga!
- inainte de a incepe culesul, asigura-te ca locul de sub pomi e curatat. Faneata(maracinii) se indeparteaza.