Ingrediente:
- un kilogram de oase de porc invelite in putina carne (os garf sau os de la pulpa);
- 500 grame de conopida;
- 2 morcovi mari;
- un ardei gras;
- 100 grame de ceapa;
- o tija de apio sau o bucata de telina(100 grame);
- o radacina de patrunjel;
- 250 grame de rosii in bulion(sau bulion de casa, daca aveti).
-verdeata(patrunjel, marar, leustean, dupa gust);
- sare si piper, dupa gust;
- 250 mililitri de bors sau zeama de lamaie(daca va place mai acrisoara).
Mod de preparare:
- pune oasele intr-o oala incapatoare(5 litri)si acoper-o cu apa rece. Adauga de la inceput o lingurita de sare, pentru a ajuta la coagularea spumei, apoi pune oala pe foc potrivit.
- redu focul, cand zeama incepe sa fiarba, aduna spuma si indeparteaz-o de la suprafata de oricate ori e nevoie (cam de 3-4 ori). Degreseaza zeama, pentru ca oasele de porc oricum vor elibera destula grasime si risti sa mananci prea gras.
- dupa ce nu se mai formeaza spuma, lasa oasele sa fiarba bine, pana ce carnea se desprinde cu usurinta de pe ele. Completeaza cu apa fierbinte, daca e nevoie, apoi scoate-le deoparte, lasa-le la racit putin, dezoseaza carnea si tai-o in bucatele cat sa incapa in lingura.
- curata, spala si taie in cuburi radacinoasele, ceapa si ardeiul, cat fierb oasele. Tot in perioada asta, rupe conopida in buchetele, apoi tai-o cubulete, cat sa incapa in lingura.
- adauga ceapa, radacinoasele, telina si ardeiul in zeama care fierbe pe foc potrivit.
- dupa 5 minute, adauga conopida si fierbe-o pana ce incepe sa se inmoaie, pastrandu-si, insa, textura.
- cand conopida e aproape fiarta, adauga rosiile din conserva taiate in cuburi mici cat si bulionul concentrat care le acopera. Mai fierbe amestecul inca 4-5 minute.
- la final, adauga carnea dezosata inapoi in zeama, presara verdeata tocata, potriveste de gust cu sare si piper si opreste focul.
Varianta - daca iti place ciorba mai acra, clocoteste separat 250 mililitri de bors, apoi adauga-l in ciorba, dupa ce ai pus rosiile si bulionul si mai da totul intr-un clocot impreuna. Abia apoi adauga carnea si verdeata si asezoneaza.
Ciorba se serveste fierbinte, cu smantana si/sau ardei iute proaspat sau murat.
Pofta buna!