Cum sa conservi prazul

Cum sa conservi prazul

Prazul este o ruda aromata a cepei care poate aduce un plus de gust in supe, placinte sarate, dar si in alte feluri de mancare, precum celebra limba cu praz si masline. Asadar, prazul abia cules e excelent, insa nici conservat nu e rau deloc. Exista cateva moduri pentru a-i pastra prospetimea si aroma.

Cum sa conservi prazul. Pastrarea in frigider (termen scurt):

- curatare. Indeparteaza frunzele exterioare si spala prazul bine pentru a elimina murdaria. Curata si partile stricate(daca exista).

- uscare. Tamponeaza prazul usor cu un prosop pentru a-l usca.

- impachetare. Inveleste prazul in hartie de bucatarie umezita sau pune-l intr-o punga.

- depozitare. Pune prazul in sertarul pentru legume din frigider. Se pastreaza proaspat timp de maximum 2 saptamani.

Cum sa conservi prazul. Congelarea (termen lung):

- curatare si taiere. Spala prazul si taie-l rondele sau in bucati.

- blansare. Fierbe prazul timp de 2-3 minute, apoi transfera-l imediat in apa cu gheata pentru a opri procesul de gatire.

- uscare. Scurge bine si tamponeaza cu un prosop.

- ambalare. Pune prazul in pungi de congelator, scoate aerul si sigileaza.

- congelare. Muta punga cu praz in congelator. Prazul se pastreaza pana la 8-12 luni.

Cum sa conservi prazul. Conservarea in saramura:

- ingrediente: apa, sare (aproximativ 20 g sare la un litru de apa).

- pregatire. Taie prazul bucati si sterilizeaza borcanele.

- conservare. Pune prazul in borcane, toarna saramura fierbinte si inchide borcanele etans. Lasa-le sa se raceasca treptat.

- depozitare. Pastreaza borcanele intr-un loc racoros si intunecat. Poate dura cateva luni.

Cum sa conservi prazul. Uscarea (deshidratarea):

- pregatire. Taie prazul in rondele subtiri.

- deshidratare. Foloseste un aparat de deshidratat sau un cuptor setat la temperatura mica (50-60 grade Celsius), pana cand prazul devine complet uscat.

- depozitare. Pastreaza prazul uscat intr-un recipient ermetic, ferit de umiditate. Poate fi folosit in supe sau tocanite.

Cum sa conservi prazul. Muraturi cu praz:

- reteta de baza. Adauga prazul impreuna cu alte legume (morcovi, conopida etc) intr-o solutie de otet, apa, zahar si sare. Fierbe solutia, toarn-o peste legume si sigileaza borcanele.

- depozitare. Lasa legumele la murat 2-3 saptamani intr-un loc racoros.

Citeste si: Cum se taie prazul

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Prazul cu masline reprezinta o reteta pe care multi credinciosi romani o asimileaza postului dinainte de Craciun....
Prazul este o planta erbacee legumicola din familia liliaceelor, inrudita cu ceapa. Poate fi consumat in stare...
Vrei o garnitura gustoasa, usor de preparat si cu o culoare atragatoare? Iti recomandam piureul de morcovi...