Cum sa faci cozonac Cruffin. Ingrediente pentru maia:
- 80 mililitri de lapte cald;
- o lingura de zahar;
- 7 grame de drojdie uscata/18 grame de drojdie proaspata;
- o lingura de faina;
Cum sa faci cozonac Cruffin. Ingrediente pentru aluat:
- 2 oua;
- 2-3 linguri de suc de portocale;
- coaja de la o portocala;
- 40 grame de unt;
- un praf de sare;
- 100 grame de zahar;
- 300 -350 grame de faina;
Cum sa faci cozonac Cruffin. Ingrediente pentru umplutura:
- 80 grame de unt;
- 100 grame de stafide.
Cum sa faci cozonac Cruffin. Mod de preparare:
- prepara maiaua. Toarna laptele cald intr-un bol. Adaugat drojdia, zaharul si faina. Amesteca bine ingredientele, folosind un tel;
- lasa maiaua pe masa circa 10 minute, pentru ca drojdia sa se activeze;
- adauga in bolul pentru framantat ouale, zaharul tos, sarea, untul topit, sucul si coaja de portocala. Ameteca totul cu telul;
- adauga maiaua si amesteca inca o data;
- adauga treptat faina si framanta aluatul final cu mainile. Aluatul trebuie sa fie omogen, sa-si mentina bine forma, dar sa ramana suficient de moale;
- acopera castronul cu o folie alimentara si lasa aluatul la dospit trei sferturi de ceas;
- transfera aluatul pe masa si mai framanta-l putin;
- imparte aluatul in 2 parti cat de cat egale, facand doua bile;
- ia prima bila si intinde-o cu sucitorul intr-o foaie rotunda, de grosime medie;
- unge foaia cu 80 grame de unt moale;
- presara apoi pe foaie 100 grame de stafide;
- ruleaza foaia dintr-un rulou compact in forma de rulada;
- procedeaza la fel si cu a doua bila de aluat. Intinde-o, unge-o cu unt si presar-o cu stafide;
- ia ruloul de aluat si pune-l la marginea foii intinse. Ruleaza foia dedesubt impreuna cu ruloul de pe ea in forma de rulada.
- taie ruloul obtinut in jumatate pe lungime, lasand cativa centimetri liberi de la un capat;
- rasucerste o parte de snur spre exterior, in forma de spirala, astfel incat umplutura sa se afle in exterior;
- continua prin a rasuci capatul ramas, punandu-l peste spirala deja formata la baza. Codita ascunde-o in interiorul cozonacului.
- pune cozonacul intr-o forma detasabila tapetata cu hartie de copt;
- acoper-o cu o folie alimentara si lasa cozonacul sa mai creasca tjumatate de ora;
- da cozonacul la cuptorul preincalzit pana la 160 grade Celsius, pentru 50-55 minute;
- presara cozonacul cu zahar pudra.
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Cum sa prepari cozonac traditional cu stafide