Ingrediente:
Pentru aluat:
– 2 kg de faina;
– 13-15 oua mari;
– 500 grame de zahar tos;
– coaja rasa de la 1-2 lamai;
– 2 lingurite de sare;
– 800-1000 ml de lapte;
– 200 grame de unt;
– 100 grame de drojdie proaspata;
– scortisoara;
– 2 esente de vanilie.
Pentru umplutura:
– 1 kg de nuca;
– 8-10 linguri de zahar (pentru nuca);
– 2 linguri de cacao (pentru nuca);
– 1 esenta rom;
– stafide;
– 1 ou batut pentru uns.
Mod de preparare:
Pentru a face un cozonac domnesc, ai nevoie de indemanare si multa rabare.
- foloseste un vas mare pentru faina. Daca nu ai, cumpara. Un vas de lemn ar fi ideal. Daca nu, merge si un vailing. Seara cerne faina in vas si las-o peste noapte, acoperita cu un servet de bucatarie.
- pregateste apoi zaharul, mirodeniile si nuca macinata.
-peste drojdia proaspata pune o lingura de zahar si amesteca pana se lichefiaza.
- intr-un castron pune galbenusurile, zaharul, sarea, coaja de lamaie, esenta de vanilie si amesteca bine cu un tel.
- adauga 500 de ml de lapte cald.
- intr-un castron se pun 2 linguri de faina, peste care se toarna o cana de lapte fierbinte si se amesteca rapid.
- se lasa la racit, apoi cand este cald, se pune peste drojdia desfacuta in zahar. Astfel se prepara maiaua, in care se amesteca de 3-4 ori cand creste.
- peste castronul cu faina cernuta pune amestecul de galbenusuri si maiaua.
- amesteca si se framanta bine. Mai adauga lapte, daca e necesar.
- lasa aluatul la crescut, vreme de o ora, la loc caldut. Se acopera cu servet de bucatarie curat.
- dupa o ora, se topeste untul si se incorporeaza in aluat, incet, framantand.
- la final se mai framanta bine, se acopera cu un praf de faina si se lasa la crescut inca 45 de minute.
- in acest timp bate albusurile bine, pana se fac spuma, apoi treptat pune cele 8 linguri de zahar si mai bate amestecul.
- pune si cacaoa si amesteca usor, apoi la fel procedeaza cu nuca macinata, stafidele si esenta de rom.
- unge tavile cu ulei, apoi aluatul se imparte in functie de tavi, mai mari sau mai mici. Se lucreaza u sucitorul uns cu ulei si cumainile la fel, unse. Se intinde aluatul, se pune umplutura, apoi se formeaza cozonacii.
- se baga la cuptorul preincalzit, pentru 30-45 de minute in functie de cuptor. inainte de a se baga la cuptor, se ung cu oul batut.
Pofta buna!
Citeste si:
>> Afla cum se face crema de cozonac