Retete internationale de Paste: Kleftiko - miel gatit incet la cuptor

Retete internationale de Paste: Kleftiko - miel gatit incet la cuptor

Sarbatorile pascale au o traditie culinara bogata in Romania si nu numai. Astazi, iti prezentam o reteta foarte populara de Paste in Grecia. Ne referim la Kleftiko, un preparat facut din carne de miel gatita incet la cuptor, infasurata in hartie de copt sau folie, cu ierburi aromatice, usturoi si legume. Numele sau provine de la kleftes – haiducii greci care gateau carnea in pamant, ca sa nu se vada fumul.

Kleftiko. Ingrediente (pentru 4 portii):

- 1,5 kg de carne de miel (spata, pulpa sau gat, taiata in bucati).

- 4-5 catei de usturoi feliati.

- o lamaie (zeama si coaja).

- 100 ml de vin alb sec.

- 2 linguri de ulei de masline.

- o lingura de mustar Dijon.

- o lingurita de oregano uscat.

- o lingurita de cimbru.

- sare si piper dupa gust.

- 4-5 cartofi taiati in sferturi.

- o ceapa mare taiata felii.

- un ardei gras (optional).

- feta sfaramata (pentru servit).

- hartie de copt sau folie de aluminiu.

Kleftiko. Mod de preparare:

- marineaza carnea. Amesteca usturoiul, zeama si coaja de lamaie, vinul, uleiul de masline, mustarul, oregano, cimbrul, sare si piper. Pune bucatile de miel intr-un castron si toarna marinada peste ele. Acopera si lasa la frigider cel putin 4 ore (ideal, peste noapte).

- preincalzeste cuptorul la 160 grade Celsius.

- asambleaza Kleftiko. Pune pe o tava mare doua foi de hartie de copt in forma de cruce. Adauga cartofii, ceapa, ardeiul, apoi carnea de miel cu tot cu marinada. inchide totul ca un pachet etans (poti folosi si folie de aluminiu pe deasupra pentru extraprotectie).

- pune tava la cuptor si gateste 3 – 4 ore, pana cand carnea e frageda si cade de pe os.

- deschide pachetul cu grija (aburul e fierbinte!), presara feta deasupra si serveste cu paine rustica sau o salata greceasca.

Spor la treaba si pofta buna!

Citeste si: Miel pane

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Sarbatorile pascale au o traditie culinara bogata in Romania si nu numai. Astazi, iti prezentam o reteta...
Sarbatorile pascale au o traditie culinara bogata in Romania si nu numai. Astazi, iti prezentam o reteta...
Pulpa de miel la cuptor e la mare cautare in Romania, mai ales de sarbatorile pascale! Azi,...