Kleftiko. Ingrediente (pentru 4 portii):
- 1,5 kg de carne de miel (spata, pulpa sau gat, taiata in bucati).
- 4-5 catei de usturoi feliati.
- o lamaie (zeama si coaja).
- 100 ml de vin alb sec.
- 2 linguri de ulei de masline.
- o lingura de mustar Dijon.
- o lingurita de oregano uscat.
- o lingurita de cimbru.
- sare si piper dupa gust.
- 4-5 cartofi taiati in sferturi.
- o ceapa mare taiata felii.
- un ardei gras (optional).
- feta sfaramata (pentru servit).
- hartie de copt sau folie de aluminiu.
Kleftiko. Mod de preparare:
- marineaza carnea. Amesteca usturoiul, zeama si coaja de lamaie, vinul, uleiul de masline, mustarul, oregano, cimbrul, sare si piper. Pune bucatile de miel intr-un castron si toarna marinada peste ele. Acopera si lasa la frigider cel putin 4 ore (ideal, peste noapte).
- preincalzeste cuptorul la 160 grade Celsius.
- asambleaza Kleftiko. Pune pe o tava mare doua foi de hartie de copt in forma de cruce. Adauga cartofii, ceapa, ardeiul, apoi carnea de miel cu tot cu marinada. inchide totul ca un pachet etans (poti folosi si folie de aluminiu pe deasupra pentru extraprotectie).
- pune tava la cuptor si gateste 3 – 4 ore, pana cand carnea e frageda si cade de pe os.
- deschide pachetul cu grija (aburul e fierbinte!), presara feta deasupra si serveste cu paine rustica sau o salata greceasca.
Spor la treaba si pofta buna!
Citeste si: Miel pane