Pilaf de raci

Pilaf de raci

Pregatit doar din cozi sau din raci intregi, pilaful de crustacee este un preparat obisnuit in Delta Dunarii sau la mare.

Ingrediente:

- 18 raci mijlocii,
- 3 l apa,
- 1 lingura sare,
- 3 catei de usturoi,
- 10 boabe de piper,
- 6 linguri de ulei,
- 1 ceasca mare de orez.

Mod de preparare:

1

Se fierbe atata apa intr-o oala cat sa acopere racii, nu mai mult.

2

La patru litri de apa se pune o lingura plina de sare; in orice caz, apa se gusta deoarece ea trebuie sa fie mai sarata decat se cere la gust.

3

Se pun cativa catei de usturoi si, dupa gust, putine condimente, adica o frunza de dafin si un fir de patrunjel, iar cine doreste, zarzavat de supa si ceapa.

4

Se fierb la foc iute.

5

Cand zeama clocoteste, se arunca inauntru racii, bine spalati in mai multe ape si scursi, si cateva boabe de piper.

6

Se tin pe foc inca cinci minute, nu mai mult, socotite din momentul cand au dat in clocot. Se lasa sa se raceasca in apa lor.

7

Dupa dorinta se poate adauga in apa zarzavat de supa si ceapa.

8

Cand s-au racorit, se curata de coaja, se scoate matul din gaturi, iar acestea impreuna cu labele sunt puse la o parte.

9

De asemenea se pot lasa la o parte cateva carapace care se umplu la sfarsit cu orez si servesc drept garnitura.

10

Se indeparteaza stomacul si cele doua pietre albe, cand exista, iar restul de coji se piseaza bine in piulita de piatra.

11

Se incing intr-o cratita trei linguri de ulei, se pun cojile pisate si cand incep sa se rumeneasca, se sting cu patru cesti de zeama in care au fiert racii. Se lasa sa fiarba bine.

12

Se strecoara zeama printr-o sita fina. Separat se incing trei linguri de ulei, se pune orezul ales si spalat si cand incepe sa se rumeneasca, se adauga doua cesti de zeama in care au fiert cojile de raci.

13

Se da orezul la cuptor 20 - 30 minute si nu se mai umbla cu lingura.

14

Cand este gata, se da la o parte si se amesteca cu labele si cu o parte din gaturi.

15

Se adauga un praf de piper. Se asaza intr-o forma de tabla, pastrand cateva linguri cu care se umplu carapacele.

16

Se rastoarna din forma pe farfurie si se pun imprejur gaturile ramage si carapacele umplute cu orez.

Etichete: raci, pilaf, crustacee

Daca v-a placut articolul, share pe:

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Te-ar mai putea interesa

Racii sunt animale solitare al caror habitat il reprezinta baltile curgatoare, lacurile, raurile si Delta Dunarii. Desi...
Midiile fac parte din categoria fructelor de mare alaturi de homari, crabi, calamari, caracatite si scoici si...
Scordoleaua este o mancare gatita in special in Delta Dunarii si are origini lipovene. Aceasta mancare se...