Ce boli pot ataca pomii fructiferi primavara? Rapanul si fainarea sunt foarte periculoase in aceasta perioada a anului. Ele ataca frunzele, iar daca nu sunt tratate se pot extinde si la nivelul florir si fructelor. Intr-un final, fara tratament, rapanul si fainarea pot compromite intreaga productie.
Pomi fructiferi. In ce conditii se dezvolta bolile de primavara? Odata ce temperaturile trec de 6-7 grade Celsius, mugurii incep sa isi faca simtita prezenta. Cele mai multe boli ataca pomii dupa inmugurire. De asemenea, umiditatea poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea bolilor. De exemplu, rapanul se dezvolta foarte rapid atunci cand apa persista pe frunze mai multe de 9-10 ore la rand. Cu siguranta, rapanul se va extinde si la rod, daca nu se aplica un tratament potrivit.
Pomi fructiferi. Cand sa faci stropirile de primavara? Perioada potrivita pentru stropirea pomilor fructiferi este cea de repaus vegetativ, cu temperaturi de minimum 5-6 grade Celsius ziua si 0 grade Celsius pe timp de noapte. Totusi, se pot aplica tratamente fitosanitare si dupa aceasta perioada. E important sa alegi o zi fara multa umezeala si fara vant. De asemenea, uita-te pe prognoza meteo! Dupa stropire , ar trebui sa nu ploua macar cateva ore. In caz contrar, tratamentul nu isi va face efectul si trebuie repetat. De asemenea, e important ca de la prima stropire pana la urmatoarea sa treaca macar o saptamana. De altfel, intr-un an intreg pomii fructiferi se stropesc de 5-6 ori.
Pomi. Cum sa faci stropirile de primavara? Protectia impotriva bolilor se face doar cu tratamentul potrivit:
- zeama bordeleza sau piatra vanata este o solutie de baza. Aceasta protejeaza impotriva mai multor boli, cum ar fi moniloza, focul bacterian sau patarea frunzelor. De asemenea, e indicat sa combini piatra vanata cu alte tratamente
- tratament pe baza de prohexadion si calciu. Acest tip de tratament protejeaza pomii fructiferi de focul bacterian. In egala masura, tratamentul respectiv contribuie la dezvoltarea corecta a pomului;
- tratament pe baza fosfati de potasiu si Ditianon. Rapanul poate fi combatut cu acest tip de tratament. De asemenea o astfel de stropire are si rol preventiv;
- tratament cu spectru larg. Alege un tratament care sa contina fluxapiroxad si difenoconazol, substante eficiente pentru a inhiba germinarea sporilor, dar si pentru a asigura un control preventiv.
Important: Nu aplica niciodata un tratament impotriva bolilor si daunatorilor fara sa citesti instructiunile de utilizare. Lesne de itneles ca poti gresi concentratiile. Daca folosesti mai putina substanta, tratamentul nu va fi eficient; daca o folosesti in exces, risti sa otravesti pomul!
Citeste si: Cum sa ajuti pomii fructiferi sa rodeasca mai mult